Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарското председателство на ЕС иска до края на годината България и Румъния да са в Шенген и по суша

Снимка: Пресслужбата на Европейския парламент

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той заяви това при представянето на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС пред Европарламента в Страсбург. 

Мигрантският натиск е намалял със 71% спрямо 2023 г., посочи служебният премиер Димитър Главчев на заседанието на кабинета. На Консултативния съвет по национална сигурност беше поставена темата за липса на около 100 км от оградата на българо-турската граница. Проверката по въздух и суша показа, че тя си е на място, отново припомни Главчев. С оглед обстановката в Близкия изток и потенциален мигрантски натиск, би трябвало да се увеличи видеонаблюдението и ако се наложида и патрулирането, каза служебният премиер. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брюксел ще има среща за българо-македонския участък на Коридор №8

Министерството на транспорта съобщи, че на 16 октомври в Брюксел ще има среща на ниво зам.-министри и представители на Еврокомисията между българската и северномакедонската страна. На нея ще бъдат обсъдени всички текущи и бъдещи дейности по..

публикувано на 08.10.24 в 11:57
 Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Паоло Джентилони: България не може повече да отлага решението по измененията на ПВУ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата преди днешното заседание на Еврогрупата стана ясно, че..

публикувано на 07.10.24 в 17:39

България в готовност да изпрати помощ на Босна и Херцеговина след наводненията там

Министерството на външните работи и Министерството на отбраната са в готовност да предоставят хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина след наводненията край Мостар, съобщи пресцентърът на МВнР. Във връзка с унищожителните наводнения в Босна и..

публикувано на 07.10.24 в 10:17