Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва в кампании на ЕК по доброволно преместване на граждани на трети държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебното правителство одобри участието на България в кампании на Европейската комисия по доброволно преместване на граждани на трети държави, търсещи или получили международна закрила от държави под миграционен натиск. Съобразно решението за 2024 г. е одобрено преместването на 25 лица, а за 2025 г. - на 100 лица с подкрепата на Фонд „Убежище, миграция и интеграция“.
Доброволното преместване е механизъм, чрез който граждани на трети страни, подали молба за международна закрила в държава членка на ЕС се преместват в друга държава членка, която доброволно се е съгласила да ги приеме на своя територия, да разгледа молбите им за международна закрила и да им предостави статут на бежанец или хуманитарен статут.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът призова за действия срещу купуването на гласове

Призив за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители отправи президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за провеждане на изборите. В срещата при държавния глава се включиха министърът на вътрешните..

публикувано на 09.10.24 в 16:58

Унгарското председателство на ЕС иска до края на годината България и Румъния да са в Шенген и по суша

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той заяви това при представянето на програмата на унгарското ротационно председателство..

публикувано на 09.10.24 в 14:18

Палестина ще преговаря с "Хамас" за освобождаването на българските моряци от "Galaxy Leader"

Въпросът за освобождаването на двамата български моряци, които са заложници на йеменските хути, ще бъде поставен на среща в Кайро. Това съобщи новоназначеният палестински посланик у нас Насри Халил Абу Джайш. Българските моряци, част от екипажа на..

публикувано на 08.10.24 в 14:56