Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Данчо Мусев бе преизбран за председател на българското самоуправление в Унгария

Предстои Ден на българо-унгарското приятелство на 19 октомври

Снимка: Фейсбук / Българско републиканско самоуправление

Учредителното събрание на Българското републиканско самоуправление в Унгария избра единодушно за председател д-р Данчо Мусев. Заместник председатели са Драгета Белошинов, Габриела Хаджикостова, Иван Караилиев И Янош Вълчев. В ръководството на самоуправлението влизат общо 15 българи от Унгария.

Събранието се състоя на 9 октомври в присъствието на Миклош Шолтес - заместник-министър и държавен секретар за връзките с църквата и етническите общности. Новината е публикувана в двуезичната страница на Българското републиканско самоуправление във Фейсбук

От там отправят покана към сънародниците ни в Унгария да се включат в поредицата от събития, посветени на Деня на българо-унгарското приятелство на 19 октомври 2024 г. Организатори на проявите са Българското републиканско самоуправление, Дружеството на българите в Унгария, Столичното българско самоуправление, Българската църковна община в Будапеща и българският застъпник в унгарския парламент.

Програмата предвижда откриване на изложба на български и унгарски художници – текстилци и гобленисти, в Българския културно-образователен център – Галерия Б8 (1097 Budapest, Fehér Holló utca 8.). В българския православен храм „Св.св.Кирил и Методий“ (1097 Budapest, Vágóhíd u. 15.) пък ще се състои тържествен концерт на Мъжки хор „Свети Ефрем“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Поредно голямо дарение от България за албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанската община Мала Преспа направиха от Фондация "Българска памет" в с. Глобочени, общ. Пустец. Фондацията осигури напълно оборудван медицински контейнер за с. Глобочени, 24 броя пейки за централните части на селата в..

публикувано на 24.09.24 в 16:19

Българчета в Кьолн отбелязаха Деня на Независимостта с урок по български в парка "Айфел"

Възпитаници на Българското неделно училище "Аз Буки Веди" в германския град Кьолн се събраха в Деня на Независимостта на България, 22 септември, и се разходиха в Националния парк "Айфел", където си направиха пикник и проведоха занятие по..

публикувано на 24.09.24 в 16:09

Паметна плоча беше поставена на параклиса "Св. Иван Рилски" в унгарския град Печ

В южния унгарски град Печ беше открита паметна плоча на входа на българския параклис "Св. Иван Рилски", предаде БТА, позовавайки се на Светла Кьосева, главен редактор на българско-унгарското списание за култура и обществен живот "Хемус". Параклисът е..

публикувано на 22.09.24 в 16:25