Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев се среща с българи в Полша

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е в Полша, където участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ по покана на полския си колега Анджей Дуда. Основната тема на форума тази година са възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения в условията на глобални предизвикателства.

Програмата на президента включва също посещение на Ягелонския университет в Краков, в който се изучава българска филология и откриване на изложбата „Истории от глаголически времена“.
Експозицията представя слабо познати факти за най-старата азбука на славяните и ролята на България за съхраняването й. Изложбата за първи път показва ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, които се намират в Ягелонската библиотека.

Програмата на президента предвижда и срещи с представители на българското неделно училище в Краков и други членове на българската общност в Полша. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиера на книгата в София

Двуезично издание разглежда културната дипломация на емигрантите ни в Аржентина

"Когато имаш ярък път пред себе си, пречките са като дребните песъчинки по него" – с тези думи започва прологът на книгата на Аксиния Иванова и Иван Цанков "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата емиграция" , представена в Българския..

публикувано на 10.10.24 в 21:42

Болград събира местните етноси за Фестивал на националните култури

В украинския Болград на 12 октомври ще се проведе Фестивал на националните култури-2024. Представители на местните етнически общности ще представят своите песни и танци, автентични предмети. Ще се проведе и пазар за бесарабски съдове за хранене...

публикувано на 10.10.24 в 16:07

Д-р Данчо Мусев бе преизбран за председател на българското самоуправление в Унгария

Учредителното събрание на Българското републиканско самоуправление в Унгария избра единодушно за председател д-р Данчо Мусев. Заместник председатели са Драгета Белошинов, Габриела Хаджикостова, Иван Караилиев И Янош Вълчев. В ръководството на..

публикувано на 10.10.24 в 12:29