Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Предизборен спор скара управляващите партии от голямата коалиция в Румъния

Марчел Чолаку и Николае Чука

Два месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния управляващите социалдемократи и либералите влязоха в спор. Поводът е решение на Конституционния съд, в който доминират магистрати, назначени от социалдемократите, да не допусне крайнодясната евродепутатка Диана Шошоака до президентския вот. Както премиерът и лидер на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, така и лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) и председател на Сената Николае Чука са кандидати за президент. СДП и НЛП - двете най-големи парламентарни партии управляват заедно от ноември 2021 г. Според НЛП, отпадането на Шошоака ще облекчи Чолаку в президентските избори. Социологическите анкети от септември дават на Чолаку първо място, следван от Чука и ляво ориентирания Мирча Джоана, предава DiGi-24.

Албания и Турция задълбочават своето партньорство

Реджеп Ердоган и Байрам Бегай

Турция и Албания подписаха споразумения за сътрудничество в земеделието, образованието и комуникациите, съобщи Anadolu Ajansi. В Тирана турският президент Реджеп Ердоган разговаря със своя албански колега Байрам Бегай и премиера Еди Рама. Проведено бе второто заседание на Турско-албанския съвет за сътрудничество."Приятелските ни отношения, за които черпим сили от историческите връзки и културната близост, надхвърлят един век", изтъкна Ердоган. "Работим за увеличаване на двустранния стокообмен до 2 млрд. долара. Ще предоставим нужната подкрепа за армията на нашия стратегически съюзник в НАТО. Обсъдихме и съвместната борба срещу терористичните организации, особено с ФЕТО", добави турският президент. Рама и Ердоган откриха в Тирана Голямата джамия наречена "Намазгях", която е смятана за най-голямата на Балканите.

Сърбия и Северна Македония ще градят и газова връзка по трасето на Коридор 10


Енергийното и транспортно свързване между Северна Македония и Сърбия, както и общата визия, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, са били темите на разговори по време на посещението на сръбския премиер Милош Вучевич в Скопие. Подписан е Меморандум за сътрудничество в енергетиката, минното дело и минералните ресурси.  Договорено е съвместно заседание на двете правителства в Ниш, а Мицкоски е получил покана за официално посещение в Сърбия. Македонският премиер посочи, че е разговаряно за изграждането на високоскоростната железопътна линия по транспортен Коридор 10, "което е стратегически приоритет" за Скопие. Обсъдено е и изграждането на газов интерконектор, който да свързва двете държави с друг газов конектор към Гърция, за да се доставя газ и за Централна Европа, предава БТА.

Увеличени са глобите в Гърция за превоза на забранени товари в автомобилите


Гръцките полицаи масово проверяват и глобяват за транспортиране на забранени товари. Органите на реда съобщават, че са увеличени глобите за пренасянето на забранени вещи в багажника на автомобилите. В Гърция не е позволено да се пренасят туби с бензин, тежки извънгабаритни предмети, както и вещи, които стърчат извън колата. В багажника също не може да се транпортират домашни любимци. Сред аксесоарите, забранени от правилата за движение на автомобилите са тонираните стъкла, тегличите, покриването на регистрационния номер, както и аудио системи, причиняващи шумово замърсяване. Полицията препоръчва преди пътуване да се премахнат от автомобила всички забранени вещи, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Продължават да търсят изчезнали хора след наводнението в Босна и Херцеговина


Най-малко 23 са жертвите в Босна и Херцеговина след наводненията и срутването на свлачища в няколко общини на страната. Най-пострадали от бедствието са южните босненски села Доня Ябланица, Кониц и Фойница. Там все още се издирват трима души, съобщи босненската секция на Радио Свободна Европа. Правителството на  Херцеговско-неретванския кантон създаде работна група за оценка на щетите, установяване и възстановяване на засегнатите райони. По отношение на отговорността за бедствието на една от спорните каменни кариери над Доня Ябланица, на Министерството на икономиката е възложено да извади от архива цялата документация и да представи доклад на правителството. Село Доня Ябланица беше почти изцяло затрупано от скали и отломки от каменоломна кариера на хълм над селото след интензивните валежи на 4 октомври.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ziaruldeiasi.ro, mre.gov.rs, aa.com.tr, sport24.gr, Ройтерс

Още от категорията

Президентът се срещна с българските почетни консули в Полша

Президентът Румен Радев награди с почетен знак на държавния глава, почетния консул на България в Краков Веслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения...

публикувано на 11.10.24 в 10:00
Атанас Илков

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:57
Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември

Проверката на правната комисия на Европейския парламент не е установила конфликт на интереси по отношение на българския кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева. На 5 ноември предстои тя да бъде изслушана в Комисията по промишленост, изследвания и..

публикувано на 10.10.24 в 13:45