Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащи, разделени от децата си, за пореден път призоваха за споделено родителство

Снимка: БГНЕС

Бащи излязоха на пореден протест в столицата, настоявайки чрез промени в Семейния кодекс да се въведе споделеното родителство.

Бащи призоваха за въвеждането на споделено родителство

Голям проблем е, че дори да имаш режим на лични контакти с детето си, няма как реално да го реализираш, ако майката отказва да го даде”, заяви Стефан Стефанов, който от 8 години не е виждал сина си. По думите му, при раздяла родителите обикновено са принудени да водят спор и в крайна сметка съдът решава при кого да остане детето. “Модерната практика обаче е да се реализира споделеното родителство и двамата родители да останат в живота на детето си пълноценно”, добави той.

В момента бащите след развод най-често виждат децата си единствено в събота и неделя. Те определиха като голям проблем родителското отчуждение. “По българското законодателство детето се дава на майката или на бащата и ако този родител не е добросъвестен, той започва да го отчуждава и много лесно детето приема другия родител за чудовище”, обясни протестиращ.

Трябва да защитим правото на децата да имат и майка си, и баща си в своя живот, за да израснат пълноценни хора”, отправиха послание протестиращите родители.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24
Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36

Тиквени фантазии в Севлиево

Севлиево е „царството на тиквата“. Вкусният плод се отглежда в изобилие в тази част на Северна България. Не случайно местните са му посветили специален фестивал, който се провежда в рамките на Севлиевския есенен панаир. Тази година началото бе..

публикувано на 12.10.24 в 09:05