Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Кирил Маричков
Снимка: БТА

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици.

Отиде си “щурецът” Кирил Маричков

В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа”, написа във фейсбук профила си президентът Румен Радев. Той добавя, че певецът и неговата група “Щурците” са допринесли за модерното звучене на българската музика, която е донесла духа на промяна в цялото ни общество.

Силните души, които не се огъват пред нищо, не изчезват”, изтъква столичният кмет Васил Терзиев. Той припомня думите на Кирил Маричков, с които е показал какво означава да останеш верен на себе си: “Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен.”

На официалната страница на Министерския съвет също отдават почит на тръгналия си от нашия свят музикант: “Отиде си легенда на българската рок музика! Бунтар и свободен човек, Кирил Маричков спечели сърцата на поколения почитатели. Остава завинаги с нас чрез песните си.”

Гранд дамата на българската естрада Лили Иванова почете паметта на “големия български музикант, певец и композитор Кирил Маричков” с думите: “Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава!”.

Загубихме част от нас. Стана пред очите ни. Стана за секунда. Затова трудно се говори. Това трудно се забравя.” Това написаха музикантите от “Фондацията”, с които Кирил Маричков снощи трябваше да излезе на сцената. Те припомнят, че 11 години са били като семейство: “Обиколихме света с концерти, смяхме се, спорихме, обичахме се”. “Благодаря, Кирчо! Чакай ни!”, добавят музикантите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца

Над шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца в сравнение с м.г. са постъпили в Националния център за безопасен интернет, съобщи за БНР Антоанета Василева от организацията. Деветдесет и девет процента от оплакванията се отнасят до..

публикувано на 12.10.24 в 11:53
Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24

Тиквени фантазии в Севлиево

Севлиево е „царството на тиквата“. Вкусният плод се отглежда в изобилие в тази част на Северна България. Не случайно местните са му посветили специален фестивал, който се провежда в рамките на Севлиевския есенен панаир. Тази година началото бе..

публикувано на 12.10.24 в 09:05