Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Кирил Маричков
Снимка: БТА

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици.

Отиде си “щурецът” Кирил Маричков

В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа”, написа във фейсбук профила си президентът Румен Радев. Той добавя, че певецът и неговата група “Щурците” са допринесли за модерното звучене на българската музика, която е донесла духа на промяна в цялото ни общество.

Силните души, които не се огъват пред нищо, не изчезват”, изтъква столичният кмет Васил Терзиев. Той припомня думите на Кирил Маричков, с които е показал какво означава да останеш верен на себе си: “Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен.”

На официалната страница на Министерския съвет също отдават почит на тръгналия си от нашия свят музикант: “Отиде си легенда на българската рок музика! Бунтар и свободен човек, Кирил Маричков спечели сърцата на поколения почитатели. Остава завинаги с нас чрез песните си.”

Гранд дамата на българската естрада Лили Иванова почете паметта на “големия български музикант, певец и композитор Кирил Маричков” с думите: “Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава!”.

Загубихме част от нас. Стана пред очите ни. Стана за секунда. Затова трудно се говори. Това трудно се забравя.” Това написаха музикантите от “Фондацията”, с които Кирил Маричков снощи трябваше да излезе на сцената. Те припомнят, че 11 години са били като семейство: “Обиколихме света с концерти, смяхме се, спорихме, обичахме се”. “Благодаря, Кирчо! Чакай ни!”, добавят музикантите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал за европейска солидарност на СУ отбелязва 35 г. от падането на Берлинската стена

С Фестивал за европейска солидарност ще бъде отбелязана 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Според организаторите от Културния център на СУ “Св. Климент Охридски” и сдружението “Център за четене и култура” фестивалът, който се открива..

публикувано на 07.10.24 в 06:00

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне до умерен и постепенно ще се ориентира от юг. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°. Над планините ще бъде предимно слънчево, но ветровито...

публикувано на 06.10.24 в 18:30

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26