Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни изследователи на мозаечното изкуство пристигат в София за научен форум

Тракийската гробница в Казанлък
Снимка: БТА

Над сто водещи учени от три континента ще участват в шестнайсетата международна конференция на Международната асоциация за изследване на древните мозайки (AIEMA), която се открива днес в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Неин организатор е Институтът за балканистика и Центърът по тракология “Проф. Александър Фол” към Българската академия на науките.

На конференцията учените ще представят най-новите изследвания върху проблемите на мозайките и мозаечното изкуство през античността. Те ще се запознаят и с емблематични паметници на мозаечното изкуство от античността, открити по нашите земи.

Участниците в конференцията ще посетят Сандански, Петрич, Пловдив, Стара Загора и Казанлък, където ще разгледат археологически обекти и музейни експонати.

За първи път домакин на престижния форум, водещ началото си от Париж през 1963 г., ще бъдат български институции.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 15 октомври се запознаваме с работата на Центъра за славянски езици и култури в Лисабонския университет, срещаме се с Мария Гусейнова от Азербайджан, която ни разказва за организирания от нея форум за представяне на азербайджанския..

публикувано на 15.10.24 в 19:00

В Одесос откриха изцяло запазена статуя от II - III век

Уникална статуя от римския период на Одесос, предварително датирана към края на II – първата половина на III век, е намерена при изкопни работи в района на жп гарата във Варна, съобщиха археолозите от РИМ-Варна. Статуята се намирала в зона с пясъчни..

публикувано на 15.10.24 в 18:36

България се представи на международно изложение в Лисабон като голф дестинация

Министерството на туризма представи България на международното туристическо изложение International Golf Travel Market/IGTM, което се провежда от 14 до 17 октомври 2024 г. в Лисабон. Това е най-голямото събитие в туристическата голф индустрия, което от..

публикувано на 15.10.24 в 16:59