Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция получи четвърти транш от почти 1 млрд. евро по ПВУ


Европейската комисия изплати на Гърция четвъртия транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на стойност от 998,6 млн. евро. За това съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА. Както за всички страни членки на ЕС, плащанията за Гърция по Плана се основават на резултатите и зависят от реализирането на инвестициите и реформите, заложени в националния план. Четвъртото плащане за Гърция е свързано с реформи като развитието на информационната система на правосъдието и увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници, инвестиции в залесяване и превенция на пожарите. Общата стойност на финансирането на Гърция по Плана за възстановяване и устойчивост е 35,9 млрд. евро, от които 18,2 млрд. субсидии и 17,7 млрд. заеми.

Албания започна преговорите за членство в ЕС


Албания отвори първия клъстер от преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Това стана в Люксембург на втората Междуправителствена конференция ЕС-Албания, предаде Euroactiv. Клъстерът "Основополагащи въпроси" включва теми от основно значение за изграждането на демократично и плуралистично общество. Началото на преговорите на Албания стана възможно, след като на 25 септември ЕС раздели тандема Албания-Северна Македония (РСМ). Причината – Скопие отказа да изпълни ангажимента си за промени в конституцията. Изискването към РСМ е да включи българското малцинство наред с другите малцинства, споменати в конституцията на страната. "Трябва да благодаря на Владимир Путин, който поради жестоката нападателна война събуди и най-скептичните и ги накара да видят реалността, че Западните Балкани са необходими за по-силен ЕС толкова, колкото ЕС е необходим за Западните Балкани", коментира албанският премиер Еди Рама началото на преговорите на страната му за членство в ЕС, цитиран от албанската агенция АТА. 

Методологията на ЕС за разширяване на Съюза от 2021 г. предвижда процес на преговори в шест преговорни групи или клъстери с основен акцент върху фундаменталните реформи в страните кандидатки за членство.

Минималната заплата в Румъния става 810 евро


От 1 януари 2025 година минималната работна заплата (МРЗ) в Румъния се повишава от 3700 леи до 4050 леи (810 евро). Решението е взето на среща на Националния тристранен комитет на румънското правителство, профсъюзите и работодателските организации, предаде Радио Румъния интернешънъл. "Така МРЗ в Румъния ще е равна на 47% от европейската и ще съответства на евродирективата, предвиждаща МРЗ да е от 47% до 52% от средноевропейската заплата. Не напълно удовлетворен от това повишение остана Националният блок на профсъюзите. За председателят на блока Думитру Костин "това повишение е недостатъчно и е само крачка напред". При дебатите за определяне на МРЗ е предложено тя да бъде 50 или 52%, но в крайна сметка е избран минимумът от 47%, за което е настоявал бизнесът, пояснява медията. Според Стерике Фудулеа от Националния съвет на малките и средни предприятия и повишението с 350 леи (70 евро) предполага голямо финансово усилие от страна на малките предприятия, още повече, че това е второто повишение за последните 6 месеца. 

За сравнение предлаганата за България МРЗ от 1 януари 2025 г. ще е 1077 лв. (550 евро).

Косовските сърби вече могат да пътуват без визи в ЕС


Косовските сърби с паспорти, издадени от Координационната служба на Сърбия, вече могат да пътуват в страните от ЕС без визи, съобщи БТА. Безвизовият режим за гражданите на Косово влезе в сила на 1 януари 2024 г. Това решение обаче изключваше гражданите с паспорти, издадени от Сърбия. Същите бяха изключени и от визовата либерализация на гражданите на Сърбия, която влезе в сила през декември 2009 г. Безвизовият режим става възможен след като на 14 октомври влезе в сила Регламент за премахване на визите, публикуван в Официалния вестник на ЕС на 23 септември и задължителен за страни членки.
Проблемът с визите беше свързан с това, че Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, обявена през 2008 г. Косово пък не признава сръбските паспорти, издадени от Координационната служба, защото я възприема като незаконна институция.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ccn.com, ata.gov.al, ziaruldeiasi.ro, Ройтерс

Още от категорията

България в готовност да изпрати помощ на Босна и Херцеговина след наводненията там

Министерството на външните работи и Министерството на отбраната са в готовност да предоставят хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина след наводненията край Мостар, съобщи пресцентърът на МВнР. Във връзка с унищожителните наводнения в Босна и..

публикувано на 07.10.24 в 10:17
Росица Матева

Парламентарна партия с двама председатели засипва ЦИК с жалби в навечерието на изборите

В Централната избирателна комисия постъпват много повече жалби в сравнение с предходни избори от представляващи парламентарно представена партия с двама председатели, каза пред БНР говорителят на институцията Росица Матева. Двете крила на формацията..

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Поредната група българи се завърна от Ливан

Още една група български граждани се прибра в родината рано тази сутрин от Ливан. Това е станало със съдействието на външното министерство, посолството на България в Бейрут и канадските ни партньори, съобщиха от МВнР. Още български граждани се..

публикувано на 06.10.24 в 08:41