Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Румен Статков в нов "Танц" със своята публика

На 22 октомври започва фестивалът "Музикални зографи" в Централния военен клуб в София

7
Румен Статков ,,Самодиви”
Снимка: Весела Кръстева

Той е художник, но и философ. Обича да разказва истории в цветове, но и да слуша такива в мелодии. Той е Румен Статков и само преди дни, на 17 октомври, представи най-новата си изложба озаглавена "Танц" в галерия "Нирвана" в София. "Това са картини, направени заради публиката ми. Тя ги поиска" – призна пред Радио България самият художник. Експозицията е артистично продължение на цикъла от картини, показани миналата година на същото място и обединени под заглавието "Капризен вихър от щрихи", който абстрактно обясняваше мрежата, в която живеем. Днес вихърът вече е танц от различни техники, цветове и нюанси на живота вчера, днес и утре. Движение на човешки фигури като доказателство на живота в 40 художествени пана, пропити с позитивизъм и надежда.

"Всъщност това е нашето човешко присъствие в мрежата, което кръстих "Танц". Тук по-скоро обръщам внимание на рисунката и на мига в движението на една фигура. Както каза един мой колега – "Румба, с толкова малко си постигнал толкова много". Точно тази простота използвам, за да подчертая линията и движението. 


Истината е, че всичко, което се движи е знак за живот. Тоест има движение, има живот. И аз предпочитам да наблегна на позитивното, да бъда по-близо до любовта, до радостта, до разума. Някак тия фигури да се движат не измъчени под падащите бомби, а точно обратното, защото в живота има и двете. В момента може би, да не дава Господ, някъде пада бомба и в този миг убива хора. В същото време на друго място хора танцуват и се обичат. На трето място пък правят друго. Светът е много странен, но тази изложба е оптимистична."


Румен Статков е от артистите, които вярват, че не красотата, а изкуството ще спаси света. И той е деен участник в това "спасение". Точно преди 30 години по покана на журналиста Нери Терзиева и телевизионния режисьор Хачо Бояджиев художникът прави първия си опит за "превод" на класическата и народна българска музика върху платно, или по-точно казано – върху стъкло. През 1994 година Статков рисува картини на живо в проект на БНТ на фона на изпълнение на ансамбъл "Филип Кутев" и Борис Христов. Тези музикално-рисувални концерти продължават да се случват спорадично във времето до миналата година, когато интересът към тях се засилил.


 А тази година те вече са и в основата на цял фестивал, наречен "Музикални зографи". В началото на септември Морското казино в родния град на Статков Бургас стана домакин на първото тридневно издание на проявата. Сред музикантите на сцената бяха пианистката Фани Куцарова, музиканта Венци Трифонов и гъдуларят Мартин Владимиров. Пред платното разбира се беше Румен Статков.  


На 11 октомври четиримата гостуваха на Националния музей на музиката в Прага с проекта  "Пиацола и още нещо", представящ класика и фолклор в изпълнения на пиано, кларинет и гъдулка. А портрета на музиката отново бе дело на Статков, който не скри благодарността си към Българския културен институт в чешката столица за помощта и подкрепата в организирането на еклектичната арт вечер. Всеки един от присъстващите в залата е можел за символична сума да закупи някой от нарисуваните на сцената акварели.  


"Аз успявам да чувам всеки инструмент поотделно и когато рисувам, това ми помага – казва художникът. И трите инструмента създават такава хармония, която ми помага да завърша акварела. Истината е, че това което правим е много истинско, то е непринудено и съвсем пред хората, на живо. Няма лъжа, няма измама и това е прекрасно. На 22-ри октомври откриваме фестивал "Музикални зографи" в Централния военен клуб. Името не е случайно. Това е симбиоза между изкуствата с идеята след години тя да е в основата на начина, по който изобразяваме нашия свят." 

Програмата на фестивала продължава до 20 ноември и включва рецитали на утвърдени музиканти и млади изгряващи творци, разнасящи славата на българската култура по света. До края на ноември ще може да се разгледа  и изложбата "Танц" в галерия "Нирвана". С леко намигване към политическата сцената у нас, а и не само, художникът споделя:


"Създаването на каквато и да е творба започва първо с мисъл. Нали човек усеща нещо, разсъждава, проектира и бавно и последователно го осъществява и завършва накрая. Политиците могат да се научат на това, че нещото, което в момента тръгнат да правят след 10 години ще даде своя резултат. Бих им пожелал да избягват крайностите. Знам, че не може без ляв и десен крак да вървим напред, но поне някой да ръководи тези два крака по някакъв начин. Къде е разумът? Това трябва да направят политиците – да ръководят двата различни кръга и ние да вървим напред, а не назад."  

Колкото до танца и неговият ритъм сред народа – важното е да го има, казва Румен Статков: "Дори и мисловно да танцува човек не е лошо, защото това е движение, а движението е живот!" 

Снимки: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Театрален спектакъл пресъздава преселването на бесарабските българи

Премиера на спектакъла „Историята на Вълковото семейство, или преселници“ по романа на Константин Петканов „Преселници", ще се състои тази вечер от 19,30 ч. в читалище „Славянска беседа 1880" (малката сцена на театър "Сълза и смях", ул. Георги С...

публикувано на 23.10.24 в 07:15
Радослав Спасов

Отиде си Радослав Спасов – операторът на "Време разделно" и куп емблематични български филми

Радослав Спасов, или Славчо, както го наричаха колегите му, е оператор на едни от най-известните български  филми: "Мера според мера", "Лачените обувки на незнайния воин", "Аватнаж", "Вилна зона", "Време разделно", "Служебно положение..

публикувано на 21.10.24 в 08:54

Изложба “Занаятчиите на София” разкрива невидими места в столицата

С изложба “Занаятчиите на София”, посветена на движимото културно наследство, ще завърши цикълът “Невидимата София” за настоящата година. Експозицията ще бъде открита днес в пространството на обновените Централни хали в столицата. “ През 2025 г. ще..

публикувано на 21.10.24 в 07:00