Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново дружество, нова надежда за българите в района на Голо Бърдо, Албания

Бесим Муча ни разказва за новоучреденото "Дружество за българска идентичност"

Снимка: Красимир Мартинов

24 септември бележи създаването на новото българско дружество в Албания –"Дружество за българска идентичност" регистрирано в град Тирана. Негов председател е Бесим Муча.

Бесим е роден в село Оржаново в района на Голо Бърдо, където прекарва цялото си детство. След това се премества в гр. Елбасан, където продължава обучението си в професионалното училище по строителство, а след това завършва и висшето си образование в град Тирана за строителен инженер, превръщайки се в успешен предприемач след време. Трудности по пътя не липсват:

"Гледаха ни по различен начин. Гледаха ни с пренебрежение, наричаха ни "голо" (така наричаха през комунистическо време всички жители на Голо Бърдо – бел.ред.), където и да работим, където и да отидем – както в Елбасан, така и в други градове. Тези от нас, които говореха друг език, не ни харесваха"– споделя пред Радио България сънародникът ни от Албания, връщайки се назад във времето.


В семейството му, както и в много други домове там, непрекъснато се е говорело на български – майка му не знаела албански. Бесим научава албанския едва на 7-годишна възраст, когато постъпва в начално училище. Общуването в селото е било единствено на български, което е улеснявало съхраняването на езика и традициите.

Бесим Муча познава района на Голо Бърдо както познава пръстите на ръцете си, тъй като е израснал там и, въпреки че е напуснал селото, никога не е се е откъсвал от корените си. Пътят често го връща в родното Оржаново, където той е засадил около 300 орехови и лешникови дръвчета.

Г-н Муча много добре познава проблемите на района и нуждите на българското малцинство, живеещо там. Той посочва, че двата най-големи проблема са пътната инфраструктура и здравното обслужване.

"Пътищата са в трагично състояние. Няма път, няма нищо, няма дори линейка. Районът е напълно изоставен. Младите са избягали, а за останалите в селото няма адекватно медицинско обслужване. Има само една жена, която работи като медицинска сестра от 35 години, но тя дори няма кабинет, в който да приема хора и да им помага. Ето защо реших да им помогна и да построя нещо с част от моите спестявания" – разказва той пред Радио България.

Бесим  Муча (вляво) и посланикът на България в Тирана Ивайло Киров (вдясно)

Имайки предвид тези проблеми, сънародниците ни  основават нова обществена организация, наречена "Дружество за българска идентичност". Както личи и от названието,целта е да помага на българското национално малцинство в Голо Бърдо, както и да съхранява българската идентичност, език и култура.

Целите на дружеството включват идентифициране на хората с българско самосъзнание, тяхното сближаване и оказване на подкрепа, защото, според Бесим, ако не се сближат хората и не им се предостави малко помощ, те започват да се отдалечават един от друг:

"Искам да изградя пътя, тъй като е непроходим и тотално разрушен. Да направя една интервенция. През следващата година мисля да осигуря и линейка за селото. Има и мост, който трябва да се построи, мястото се нуждае от много инвестиции. Мисля, че мога да помогна, но не мога да поема всичко сам, защото пътят не може да бъде ремонтиран от един човек. Понежеразполагам със старата къща на баща ми, имам възможност да я превърна в медицински център. Имам желание и възможност да служа на общността. Аз съм на 65 години, живея в Тирана, но мисля за тези, които са там" - казва Бесим Муча.

На въпроса, дали България е направила достатъчно за своите хора, намиращи се извън границите на страната, Бесим споделя, че е благодарен, че българската държава признава и проявява интерес към своите чеда. Въпреки това, според г-н Муча, не е направена реална инвестиция в неговия край и е необходима повече подкрепа.

Подчертава, че жителите на Голо Бърдо са изстрадал и пренебрегван народ, особено по времето на комунистическата система. Затова, въпреки че е пенсионер, той продължава да мисли за своята общност и иска да помогне за запазването на идентичността, културата и езикана тази малка България. И призовава всички: "Нека направим нещо!"

Вижте също:


Снимки: Красимир Мартинов, МВнР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марсело Тарапов

Контраадмирал Марсело Тарапов: България и Аржентина развиват ползотворна съвместна дейност на Антарктида

Първата българска изследователска експедиция на Антарктида е през пролетта на 1988 г. и с нея се поставя началото на последователни научни изследвания на родните изследователи върху Ледения континент. " Това са най-екстремните условия, в които..

публикувано на 18.10.24 в 14:45