Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 131 години в Солун български интелектуалци основават ВМОРО

Четници от ВМОРО, Илинденско-Преображенското въстание
Снимка: lostbulgaria.com

Датата 23 октомври, която запознатите с македонските дела свързват с основаването на ВМОРО/ВМРО преди 131 години в Солун, вече 17 години се чества в Северна Македония като държавен празник и е неработен ден в страната. Тази несъмнено важна за македонските българи дата беше обявена за "Ден на македонската революционна борба", припомня Атанас Величков, гл. редактор на сайта "Трибуна.мк" в Скопие.

Атанас Величков

"Днес, 17 години след обявяването на 23 октомври за държавен празник и 131 години от създаването на Организацията, на власт в Северна Македония е ВМРО-ДПМНЕ. Огромната част от македонските граждани знаят, че между историческата организация ВМРО и политическата партия ВМРО-ДПМНЕ няма абсолютно нищо общо. Като прибавим и излъганите надежди на не един и двама македонски българи, които са се включили с най-чисти намерения в изграждането на тази партия, нещата стават още по-ясни. Днес в Северна Македония се чества "Денят на македонската революционна борба", но няма почит към революционерите от 23 октомври 1893 г. Те посмъртно са обект на едно фалшиво обожание от страна на още по-фалшиви патриоти, които дори не искат да приемат българския произход на своите "кумири". Говорят и пишат всякакви небивалици за Гоце Делчев и го приравняват с някакъв страхливец и нагаждач, който се писал българин, защото щял да остане без образование. Иван Михайлов пък е "осъден" посмъртно като "колаборационист с Хитлер", нещо за което коментар не е нужен.

Днес в Северна Македония името на ТМОРО/ВМОРО, тоест абревиатурата МОРО – "македоно-одринска революционна организация" е нарочно забравено, не е написано никъде, за да се заличи единството в борбата на македонските българи, тракийските българи и българите от свободна България. В Северна Македония се използва термина МРО (Македонска револуционерна организациja), което е ярко доказателство за виртуалната реалност, в която живее македонското общество", пише Величков.
Отляво надясно Мише Развигоров, Даме Груев, Ефрем Чучков и Атанас Бабата на Скопския конгрес на ВМОРО (1905 г.)
На 23 октомври 1893 г., в Солун се събират 6-ма млади българи – Дамян Груев, учител в местната българска гимназия, д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Христо Батанджиев, Петър Попарсов и Антон Димитров. Те основават организацията, останала в историята като Вътрешна Македонска Революционна Организация - ВМРО, макар и това е да е последното наименование, което тя приема едва през 1919г.
"Разисква се дълго върху целта на тази организация и сетне се спряхме върху автономията на Македония с предимство на българския елемент. Не можахме да възприемем гледището за пряко присъединяване на Македония към България, защото виждахме, че тук ще срещнем големи мъчнотии поради противодействието на Великите сили и аспирациите на съседните малки държави и Турция. Минаваше ни през ума, че една автономна Македония сетне би могла по-лесно да се съедини с България, а в краен случай, ако това не се постигне, че може да послужи като обединително звено на една федерация на балканските народи“, казва Христо Татарчев в своите спомени.

Вижте също:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чешма Елия в Никопол е покрита с нежни любовни строфи

Наричат Никопол "градът на вековете" заради неговата хилядолетна история. Той възниква като селище още през 169 г. по времето на римския император Марк Аврелий. През 629 г. византийският император Никифор III Фока преименува града на Никополис, което..

публикувано на 19.10.24 в 09:50

Фалшифициране на исторически и културни ценности "замърсява" науката

Дали сред експонатите в музеите могат да попаднат и някои фалшификати, дотолкова добри, че да не отстъпват на оригиналите – по тази тема се носят слухове и се правят спекулации, но в момента цяла поредица от исторически фалшификати гостуват като..

публикувано на 18.10.24 в 09:25

Цял квартал от XIII – XIV век, подобен на Града на хобитите, откриха археолози в Перперикон

Комплекс от десетина малки къщички, разположен в южната част на Скалния град Перперикон, разкриха археолози под ръководството на проф. Николай Овчаров. По думите му, става дума за цял квартал, датиран от XIII – XIV век, който силно напомня на..

публикувано на 08.10.24 в 19:34