Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.:

Светлана Канева: И в Лондон се вижда умора, недоверие в политиците и нежелание да се гласува

Снимка: личен архив

Изборният ден за българите в Лондон преминава спокойно, като там приключват два часа по-късно от тези на родна почва. Все пак една от най-големите български общности в европейска столица, тази в Лондон, днес не отиде така масово до урните, както си спомняме от извиващите се опашки пред секциите през 2021 г.

По неофициални данни от секционни комисии в Лондон, 20-30% по-малко са гласувалите българи два-три часа преди края на изборния ден, в сравнение с вота през юни т. г. Причината е умората от изборите, недоверие в предизборните послания на политиците и не на последно място негласната уговорка, че напролет вероятно пак ще трябва да излезем да гласуваме състав на Народното събрание.

Тези наблюдения споделя и сънародничката ни Светлана Канева, която е председател на избирателна секция в един от големите райони на английската столица – в Лутън:

„Няма и 50% активност днес на българските граждани във Великобритания. За съжаление българите не само във Великобритания, а въобще в чужбина, са разочаровани от това, което всяко ново правителство предлага. Може би загубваме вяра първо в целия изборен процес, и след това в хората. Нужни са нови политици, на които да повярваме и да видим, че реално мислят за доброто бъдеще на България. А реформи са необходими във всички сфери – както в образованието, така и в здравеопазването, икономиката, навсякъде. Има много неща, които трябва да бъдат направени, за да станем като една нормална европейска държава, която се развива в 21-ви век.“


Често сънародниците ни в чужбина чуват с огорчение думите, че щом са напуснали страната, това значи, че нямат право да участват в гласуване и взимане на важни решения. Много от тях обаче живеят с надеждата, че промените, които се случват у нас са за добро и един ден ще се върнат в родината. Искат същото и за децата си – да могат да следват в български университети и след това никога да не обмислят да емигрират от България.

Българите още не виждат промяна в цялата административна система, която е много изостанала и то във всяка една сфера – казва ни Светлана Канева и продължава:


„Именно за това хората са разочаровани отново, но пък не губим вяра. Все още има надежда и затова правим изборите. Важно е хората, които не гласуваха днес, следващия път да излязат и да гласуват.  Всеки глас е важен за развитието на икономиката, образованието и най-вече, за да върнем повечето от младите хора в България. Ние бяхме от поколението, което замина да работи, защото така се наложи, обстоятелствата ни заставиха. Не искаме да се връщаме назад към трудните години, гледаме само към бъдещето на страната ни. Виждам, че в България в много сфери се търсят млади хора и така трябва да бъде.“
"Всеки българин трябва да живее със съзнанието, че неговият глас е важен и това, че има избори, означава че ни се дава възможност да се заявим като граждани" - продължава да гледа напред Светлана Канева:

"Ние търсим новото, гледаме към нова България, но по моя преценка мисля, че ще има нови избори. А може и те да не са последните, докато най-накрая не се създаде едно правителство, което да мисли за гражданите на България. Но от всички нас – българите в страната и зад граница – зависи да променим нещата. Но пък има и много като нас, които въпреки умората, апатията, недоверието, пак продължаваме да се борим и да бъдем на поста си и в почивния ден в секционните избирателни комисии“.

Снимки: личен архив на Светлана Канева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Куртелов

На 89 години Ангел Куртелов, наследник на братя Миладинови, гласува в Охрид

Изборният ден в македонската столица Скопие преминава нормално, без опашка в избирателната секция. До обяд бяха гласували около 50 човека, като се очаква до затварянето да са над 100. Съпоставено с вота през месец юни избирателната активност е почти..

публикувано на 27.10.24 в 17:43
Секционна избирателна комисия №3 във Франкфурт

Маратон във Франкфурт и смяна на адреса на избирателната секция затрудни гласуването там

Спокойно протича изборният ден във Франкфурт, съобщи за Радио България сънародничката ни, която е част от секционна комисия в града. Тя отбеляза два фактора, които донякъде затрудняват хората да гласуват, но те са преди всичко логистични. Едното е, че в..

публикувано на 27.10.24 в 16:48

Веско Ешкенази: Изборите са много важни, понякога просто не издържам на това, което виждам у нас

"Гласувам винаги, когато мога и съм на място, където има начин да го направя" – с гордост и без предразсъдъци казва за Радио България   световноизвестният български цигулар и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско..

публикувано на 27.10.24 в 07:45