Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателите на ГЕРБ – СДС са от всички възрастови групи

Снимка: БТА

Сред всички възрастови групи ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, а най-млад е електоратът на „Има такъв народ“. Това показват резултатите от екзит пол на социологическа агенция „Тренд“, финансирано от "Нова броадкастинг груп" и "Евронюз", цитирани от БТА.

Според проучването, ГЕРБ-СДС е първа политическа сила сред всички възрастови групи, като най-голям дял имат хората със средно образование от областните градове, на възраст между 40 и 60 г.. ПП-ДБ е фаворит сред по-младите възрастови групи до 40 г., като две трети от избирателите им са с висше образование, а малко под една трета са софиянци. Общо 58% от всички гласували за коалицията са жени. 

Привърженици на „Възраждане“ се гласоподавателите на средната възраст - между 40-59 г., като половината от подкрепилите ги са от областните градове. Почитателите на ИТН са предимно млади хора, като 40% са под 40 години. МЕЧ също имат по-висок дял младежки вот и над една пета от гласувалите за тях са между 18 и 29 години. За „ДПС-Ново начало“ са гласували предимно етнически турци, като 60% от всички, гласували тях живеят в селата, а 22% в областните градове. При „Алианс за права и свободи“ малко над две трети от вота е от етнически турци, а 80% от избирателите живеят в селата.

Общо 63% от всички гласували за „БСП-Обединена левица“ са хора над 60 години, а избирателите им живеят предимно в областните центрове и малките градове.

Според данните на „Тренд“, 65 на сто от всички гласували на 27 октомври са взели решението за кого да гласуват преди кампанията, 16% - в рамките на кампанията, девет на сто - в последните няколко дни, а 8% - в самия изборен ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тренд и „Алфа Рисърч“: 7 партии със сигурност в парламента, 2 са на ръба

Първите данни от екзитпола на социологическа агенция " Тренд" , съобщени в ефира на Нова телевизия,  показват 7 партии със сигурност в новото 51-во Народно събрание: ГЕРБ-СДС – 26,1%, ПП-ДБ – 14,3%, Възраждане – 13,6%, ДПС-Ново начало – 9,6%, Алианс за..

публикувано на 27.10.24 в 20:36

Галъп: ГЕРБ победи с 25%, 8 партии със сигурност в новия парламент, 1 е на ръба

Екзитпол резултатите на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", партньор на БНР в отразяването на вота, показват, че 8 партии и коалиции влизат в 51-вото Народно събрание, една минава с 0,1% бариерата от 4%. Данните на агенцията..

обновено на 27.10.24 в 20:33

Вяла предизборна кампания и очакване за пореден предсрочен вот догодина

Седмата предизборна кампания в политическия маратон през последните три години е на своя финал. Дали чухме послания за изход от тази криза или традиционните новини за купуване на гласове, които и този път не разкриха истинските поръчители, както и за..

публикувано на 25.10.24 в 11:30