Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Отново е Тодоровден – празник, в който поглеждаме към лятото

Снимка: БГНЕС

Тодоровден е значим български празник, който се отбелязва в съботата след Сирни заговезни – тази година датата му е 8 март. Според народните вярвания, свети Тодор играе важна роля в пробуждането на природата за нов живот. Според поверието, на този ден светецът забивал гореща главня в земята, за да я затопли. След това яхвал белия си кон и отивал да помоли Господ да започне новото лято и да закриля реколтата и плодородието.

Според народните ни обичаи на Тодоровден на почит са конете, затова празникът е известен и като Конски Великден. Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това се водят на водопой и на специално организирани празнични конни състезания – кушии.

Денят на св. Тодор е известен още и като ден на младите булки, нарича се още Булкина събота, в която омъжените в предходната година жени замесват хляба вкъщи. Празничната трапеза на Тодоровден е богата, като централно място заемат обредните пити с мая, които се раздават и на конете. И понеже вече са започнали Великденските пости, трапезата на Тодоровден включва разнообразни постни ястия, като леща, гъбена чорба, зелен фасул, пълнени червени чушки с боб, кисело зеле с ориз и т.н.

Имен ден днес празнуват всички, които носят името на светеца – Тодор, Тодора, Теодор, Теодора и пр. Бъдете честити!



Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15