Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Виненият туризъм в България има потенциал като този във Франция, Италия и Испания

Снимка: БТА

Анелия Христова - сертифициран винен експерт и екскурзовод, член на Българската асоциация на винените професионалисти, заяви пред БТА необходимостта да се представят и показват повече местните български сортове. В тази връзка важна част от рекламата на българските вина е организирането на събития, свързани с дегустация на вино, съчетани с разнообразни гледки и преживявания.

Анелия Христова

У нас, освен добри вина от български сортове, се правят и много хубави вина от световни такива, като Каберне Совиньон и Мерло. Но Анелия Христова държи на акцента и фокусавърху традиционните, местни български сортове, а най-добрата симбиоза е местната храна с местното вино, създадено от местен сорт, който най-добре вирее на тази територия.


Христова е съставила и карта за винен туризъм, която всяка година обогатява с местни изби в Североизточна България. Отворени за външни посетители, с обособени подходящи за целта дегустационни зали и специалисти, те могат по достъпен и интересен начин да представят историята на своето вино. Така постепенно България ще извърви пътя на Франция, Италия и Испания отпреди десетки години, категорична е виненият експерт. Стъпка в тази посока са празниците, посветени на  местни сортове вина, като Димят, Мискет, Памид, Гъмза. Чудесен пример е и Денят на Мавруда, който Българската асоциация на винените професионалисти ще организира през октомври в Русе. Анелия Христова посочва и предстоящия в началото на май двудневен фестивал "Винофрения", който ще събере в Русе вина от 23 български изби, в съчетание с местна кухня, културна атмосфера и музика на живо.


Вижте също:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тортата Гараш – легендарното сладко изкушение навърши 140 години

Сладкото изкушение "Га́раш" е торта, чиято история е много любопитна и заслужава вниманието както на интересуващите се от история , така и на любителите на безспорните ѝ вкусови качества. Създателят ѝ е австро-унгарецът Коста Гараш. Смята се, че..

публикувано на 13.09.25 в 09:25

"Дестинация Балкани" ще търси туристи и от Япония, САЩ и Латинска Америка

В рамките на официалната визита на българска правителствена делегация в Черна гора се проведе среща между министрите на туризма на България и Черна гора Мирослав Боршош и Симонида Кордич. Сред основните теми бе подетата от българското Министерство..

публикувано на 08.09.25 в 17:07
Д-р Сийка Кацарова

България е конкурентна дестинация на картата на здравния туризъм

България се позиционира на картата на здравния туризъм като конкурентна дестинация, предлагаща качествен продукт на европейско ниво. Това каза пред БТА д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, във връзка със..

публикувано на 08.09.25 в 11:27