27 години делят Беноа Гарболино от решението му да последва повика на сърцето си и да напусне Франция, за да заживее у нас. Поводът, както подобава на всяка щастлива житейска съдба, е съпругата му Сияна, с която се запознават във френския средновековен град Шамбери (Chambеry), където следват право. В България французинът основава дружество, в което предлага юридически услуги, но малко преди края на 2024 решава, че готвенето е неговото истинско амплоа и му се посвещава:
"Аз по-скоро искам да работя с по-малки семейни изби във Франция. Обикновено те се управляват от двама души – родител с едно дете, и те живеят от това производство, което е между 8 и 20 000 бутилки на година. Тъй като те нямат възможност да се грижат за износа в чужбина, аз се старая да бъда този човек. Към тях бих се насочил по-скоро, отколкото към големите имена и изби."
Фрикасе от телешко месо – това е кулинарната изненада, която Беноа е подготвил за първото частно парти, което прави у нас. Рецептата е популярна:
"Истинското телешко месо е розово, а не червено и то от животни, които са до определена възраст. За ястието се прави бульон, в който има чесън, карамфил, лук, праз и моркови. Варят се с месото, което е заедно с кокала, в продължение на 2-3 часа. Когато месото е готово, този бульон се филтрира и от него се прави бешамел сос. Върви много добре с ориз и хубаво вино. Може би това е рецептата, която направи френската кухня известна по целия свят."
Броят на гостите на частните събития обикновено е между 20 и 35 души. "Предлагам себе си – казва с усмивка Беноа. – Ядем хубава храна, пием хубаво вино". А разговорите нямат определена тема:
"Разговаряме за всичко и идеята е да се съберем около хубавата храна. Хората не могат да я избират предварително, аз предлагам три ястия, които те могат да опитат. Правил съм салати със сирене от Алпите, цикория с орехи и бекон – вкусни неща, които са много различни от това, което българите обичат да ядат."
Въпреки това, готвачът не смята, че сме толкова консервативни по отношение на различните вкусове и сме все по-склонни да опитваме нови неща:
"Консерватизъм сред българите по-скоро има по отношение на самото приготвяне на храната. За онова, което трябва да знаем, за да приготвим едно хубаво ястие, са ни нужни специални рецепти, които пазим в книги."
"Има ли нещо по вкусно от български домат, с чесън, със сирене, с хубава българска ракия? – риторично пита Беноа. Нашата лятна кухня, мусаката, печените чушки, "фантастичните зеленчуци и плодове" – всичко това кара французина да се чувства добре тук. От съвсем скоро французинът се е заел с внос на стриди – макар у нас все още да са по-скоро слабо познат продукт, в родината му са на изключителна почит. Стойността им там е между 6 и 10 евро за килограм, докато у нас цената в ресторант достига до 12 лева за бройка.
"Обичам хубавите неща!" – казва събеседникът ни и бързо уточнява, че за да се намери хубав продукт трябва да знаеш откъде да го купиш.
"В България има много ферми, които предлагат хубави продукти. Може би са на по-висока цена, но си заслужават"– признава Беноа и ни съветва – „Не ходете да пиете бира в местната кръчма, а по-скоро си купувайте такива продукти и си гответе вкъщи. Ще видите, че няма да сте далеч от необходимия ви бюджет."
Снимки: личен архив, Facebook /Benoit Garbolino
Във времена на турбуленции, промени и повтарящи се истории от миналото, с настъпването на най-женския месец март отново заговаряме за равнопоставеността между половете и правата на жените. И някак страшно е да си признаем, че днес повече от всякога..
Преди малко повече от 80 години, през 1942 г., в София се ражда едно момче – плод на любовта между българка и французин. Родителите му се запознават във Франция, но през 1939 г. се връщат в България. Втората световна война ги заварва тук, а бащата..
Д-р Мая Падешка е един от университетските преподаватели, работещи извън пределите на България и посветили живота си на каузата да разпространяват българската култура и език. Тези, за които дори носталгията е стимул да следват с още по-голям..