Ако си мислите, че Североизточна България е само плодородни житници и равнини, е време да зареете поглед към лозовите насаждения, които се простират на хиляди декари в района. Тук виното е част от ежедневието и културата на хората. Данните са впечатляващи – само за пет години броят на местните винарни, включени в специализираната Карта за винен туризъм на региона, е нараснал от 9 на 20.
Североизточна България е разделена на два основни лозаро-винарски района: Северен Черноморски – около градовeте Варна и Шумен и Централна Дунавска равнина – в района на Велико Търново, Търговище и Русе. Климатът и теренът оказват решаващо влияние върху характера на виното. Близо до морето, в пясъчни почви като тези край Побитите камъни – някогашно морско дъно – вината често носят лека солена нотка. Белите и ароматни сортове тук дават елегантни, свежи вина. А навътре в страната – край Дунав и около Велико Търново –почвите са идеални както за местни, така и за класически сортове като Мерло и Каберне Совиньон, научаваме от Анелия Христова, сертифициран гид и винен експерт:
"Има изключително голямо разнообразие. Първо, от винопроизводители, които правят много качествени и интересни вина от международни и български сортове, които представят спецификата на тероара в този район. Освен това, има възможност за съчетание с разнообразни исторически, културни и природни забележителности, което прави изживяването пълно и доста интересно за туристите. Да не говорим за местните кулинарни специалитети – те добре се комбинират с вината т.е. може да се опита местно вино с местна кухня"- разказва Христова.
На преден план изпъкват не само красивите пейзажи и гостоприемните изби, но и самите местни сортове със своя собствен облик и вкус. Малките и средните винопроизводители полагат сериозни усилия да ги развиват и с гордост ги представят на гостите си.
"Характерни местни сортове са Димят, Червен Мискет, Гергана, който е уникален сорт и вирее много добре само в землището на Царев Брод близо до Шумен. Също така имаме Рубин, Памид, Евмолпия – от червените сортове, и ароматни сортове като Варненски или Врачански мискет и Тамянка, които пък много добре се развиват по Черноморското крайбрежие. Освен това, има и почти изчезнали сортове, които някои от винарните се опитват да възродят, за да се запази идентичността от български сортове. Като например Гергана, който е бил в много малки насаждения, но сега се разширяват насажденията с него. Или Кокорко – стар сорт бяло грозде. В района на Велико Търново се работи по възстановяването му."
Ключовите туристически центрове като Варна, Велико Търново, Шумен и Русе са естествени магнити за любителите на този вид изживяване. Освен дегустации, много винарни в района вече предлагат и настаняване в стилни гостилници или къщи за гости, както и допълнителни атракции – конна база, спа процедури, екопътеки за разходки сред лозята или към близки забележителности.
"Интересът е изключително голям, с много голям потенциал. Винарните също имат желание и интерес да представят това, което правят – обяснява Анелия Христова. – Все повече дегустационни имаме, все повече винени маршрути и хора, които умеят да представят виното по атрактивен начин. Важното е, че винарните в региона работят заедно и си партнират добре. Освен общата винена карта, организираме и събития като Дни на отворените врати в края на май и други фестивали. През есента се провежда Urban Wine Fest в градовете Варна, Русе и Велико Търново, който е обвързан с Международния ден на Мавруда – празник не само на този сорт, а и на българското вино и всички наши сортове. Така че, ако обичате виното, тук винаги има какво да опитате и преживеете" – каза в заключение Анелия Христова.
Вижте още :
Снимки: winetours.bg, Facebook/ Анелия Христова,tsarevbrod.com
Сладкото изкушение "Га́раш" е торта, чиято история е много любопитна и заслужава вниманието както на интересуващите се от история , така и на любителите на безспорните ѝ вкусови качества. Създателят ѝ е австро-унгарецът Коста Гараш. Смята се, че..
В рамките на официалната визита на българска правителствена делегация в Черна гора се проведе среща между министрите на туризма на България и Черна гора Мирослав Боршош и Симонида Кордич. Сред основните теми бе подетата от българското Министерство..
България се позиционира на картата на здравния туризъм като конкурентна дестинация, предлагаща качествен продукт на европейско ниво. Това каза пред БТА д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, във връзка със..