ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

"Прозрачност без граници": Чрез участието си в референдума гражданите могат да влияят пряко върху управлението

Снимка: БУЛФОТО
На публична среща-дискусия в Благоевград с участието на експерти и граждани бе обсъдена темата "Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври?". Това съобщиха от Асоциация "Прозрачност без граници", която организира поредица срещи в цялата страна като част от информационната кампания "Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!".
Инициативата се провежда както на територията на страната, така и сред българските общности в чужбина и включва серия от публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост по
темата за референдума, значението му за нашето общество и цели разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора - "за" или "против" гласуването по интернет.
Считаме, че българските граждани трябва да се възползват от своето неотменимо демократично право - да изразяват позицията си като свободни хора и да влияят пряко върху управлението на страната, коментира д-р Линка Тонева - експерт от асоциацията, цитирана в съобщението. Те имат възможност да решат и не трябва да оставят това важно решение на друг. Вярваме, че масовото участие на българите в референдума ще даде основание на гражданите да се убедят или опровергаят максимата, че техният глас има значение и че политиците трябва да се съобразяват с гласа на суверена.
В дискусията бяха обсъдени аргументи за гласуване както "за", така и "против" електронното дистанционно гласуване, информират от "Прозрачност без граници". Сред основните аргументи, изтъкнати в полза на гласуването "за" в референдума, са възможността за участие в изборния процес за нашите сънародници в чужбина, за младежите и за хората с увреждания, както и намаляването на купения и контролирания вот.
През последните години купуването на гласове и контролираният вот придобиха застрашителни мащаби, е отбелязал Георги Методиев, доктор по политология. Електронното гласуване според него ще позволи в изборния процес да се включат още избиратели, като по този начин ще намали относителната тежест на купения вот.
От друга страна, липсва техническа инфраструктура, а закупуването на сървъри изисква първоначални инвестиции на висока стойност, е посочил Методиев. Също така електронното гласуване изисква експертиза в областта на интернет технологиите и е неразбираемо за повечето хора. Голяма част от гражданите не са информирани в детайли за използваните компютърни програми и технологии. Все още не са създадени технологични решения, които дават абсолютна гаранция за опазване тайната на вота и за сигурността на системата от външен пробив, е допълнил Методиев.
Инициативата на Асоциация "Прозрачност без граници" предвижда още срещи-дискусии в градовете Стара Загора, Русе, Варна, Хасково, Пловдив, Враца и София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!