Неправителствената организация "За Земята" алармира, че половината от тестваните фуражи у нас съдържат генномодифицирани организми. Организацията се позовава на данни, получени от Агенцията по храните по Закона за достъп до информация.
Наличието на ГМО във фуражите обикновено се дължи на соята в тях, тъй като близо 90% от соята в света е генномодифицирана. Проблемът е, че потребителите не са информирани за това, обясни Ивайло Попов от "За Земята":
Няма как по европейското законодателство да изискаме крайният продукт – месото, млякото и яйцата – да бъдат етикетирани, че съдържат ГМО, когато животните са хранени. Това, което работи в Европа, е обратният подход – с доброволно етикетиране "Без ГМО", като са разработени стандарти.
Предстои такъв стандарт за доброволно етикетиране "Без ГМО" да се разработи и в България, съобщиха още природозащитниците.
Последвайте ни и в
Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!