Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерят костната плътност във Велики Преслав

Снимка: Архив
Скринингова кампания за измерване на костната плътност ще се проведе утре, 23-ти юли, във Велики Преслав. От Здравната инспекция в Шумен уточниха, че изследванията ще се правят в заседателната зала на старата община, специалистите ще започнат работа в 10 ч. и ще приемат пациенти до 16 ч. Цената на скрининга е 10 лева. Задължително условие е хората да имат предварително записване. Това става на телефон 0884 93 08 54. Кампанията се организира от община Велики Преслав, Регионалната здравна инспекция в Шумен и Асоциацията „Жени без остеопороза” в рамките на програма „Здрави и работоспособни”. След скрининга, хората с понижена костна плътност ще бъдат насочени към личните си лекари за консултация с ортопеди, уточниха организаторите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два месеца село без вода

От средата на юли в шуменското село Костена река нямат вода. От ВиК - Шумен обясняват, че дебитът и на трите каптажа, от които се водоснабдява селото, е спрял. Причините все още се изясняват, каза за Радио Шумен кметският наместник Светлана Маркова. "Трябва подмяна на водопроводната мрежа и намиране на нови водоизточници. Водата не..

публикувано на 19.09.24 в 15:37

Честваме Деня на независимостта

Концерти и пресъздаване на жива картина са част от програмата, с която в Шумен ще бъдат отбелязани 116 години от обявяването на независимостта на България. В празничния 22 септември Симфониета – Шумен, Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ и Градският духов оркестър „Михаил Биков“ ще изнесат съвместен концерт под мотото: „116 години независимост“. Началото..

публикувано на 19.09.24 в 14:59
Арх. Валери Колев

Връщат славата на героите

Около 180 000 лева са нужни, за да бъде възстановен паметникът портал на Седми пехотен преславски полк в Шумен. Дарителската кампания започва от днес, каза Владимир Йолов. Той е част от инициативния комитет, който иска да възстанови паметта за над 2000 войници, загинали в името на България. Монументът е издигнат през 1927 година в района на пл...

публикувано на 19.09.24 в 13:53

Детска полицейска академия

В академията ще се обучават възпитаници на ДГ „ Дружба“ в Шумен. През двугодишния обучителен период ще се запознаят с основните функции на областните структури на МВР, ще разширят и затвърдят знанията си по пътна безопасност, пожарна безопасност, екология, взаимопомощ и добротворство. С помощта на педагози и полицейски служители ще развият умения за..

публикувано на 19.09.24 в 13:06

48% заетост в Шуменско

62.5 хил. e общият брой на заетите в област Шумен през второто тримесечие на годината, съобщават от Отдел „Статистически изследвания - Шумен“. От тях малко над 34 хил. са мъже, а 28.5 хил. са жени.  За периода коефициентът на заетост за населението от 15 до 64 навършени години е 48.3% (при 53.2% за страната). По брой на заетите лица област Шумен..

публикувано на 19.09.24 в 12:59

Пръскат срещу комари

Третиране срещу комари ще проведе утре вечер община Шумен, съобщават от общината. Обработките ще са с агрегати за топъл и студен аерозол, като ще се използва препарата Цитрол 10/4 УЛВ. Ще се пръска на 20 срещу 21 септември от 22:00 до 6:00 часа в следните райони: град Шумен, кв. „Дивдядово“, около Стария град, туристическите заслони на..

публикувано на 19.09.24 в 11:33

Дрогиран катастрофира на АМ "Хемус"

24-годишен мъж от Аксаково дал положителна на амфетамин и канабис проба след проверка като участник в пътнотранспортно произшествие.  Инцидентът възникнал малко след 8:00 часа вчера на АМ „Хемус“ в посока към Нови пазар. Водач на "Фолксваген Крафтър“ със софийска регистрация застигнал и ударил движещия се пред него товарен автомобил МАН.  Двамата..

публикувано на 19.09.24 в 09:28