Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха проявите по повод „70 години Русенски университет”

Снимка: ruse.bg

Инициативата включва спортни и туристически прояви, обединени от празника по повод „70 години Русенски университет”. Организатори за пети пореден път са членовете на студентското спортно дружество „Академик“, Университетският спортно-оздравителен център и Студентският съвет, а патронажът е на ректора на университета - проф. Христо Белоев. Инициативата ще се осъществи до ноември 2015 г. в две направления. Под надслов Университетска зелена спартакиада „Периметър 70х8“, са организирани 8 спортно-туристически дисциплини и състезания. Второто направление е наречено Академична акция „Върхове на знанието, науката и книжовността“, посветено на 190-годишнината на първия български учебник - Рибния буквар, 180 години  от рождението на Любен Каравелов и 150-годишнината на първата съвременна печатница в българските земи, открита в Русе през 1864 г. Като най-атрактивна част от акцията е груповото изкачване от 25.04 до 05.05.2014 г. на 8 от най-високите и известни върхове в планините на България. Изкачването ще направят 8 сборни групи колкото са разделите на Рибния буквар, съставени от общо 140 участници, колкото са страниците на Буквара. Днес с участие на ректорското ръководство в Котел и Жеравна, беше поднесен венец на паметника на автора на Рибния буквар – д-р Петър Берон. Съпътстваща проява е фотоконкурс „Да открием магията на българските планини“, като в 5 различни раздела ще бъдат показани видени и посетени места по време на Инициативата. В близките дни предстои засаждане на 70 дръвчета от студенти в Природен парк „Русенски лом“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пристанище на 60 корабни статуи

„Графити фестивал. Пристанище на 60 корабни статуи“ организира през октомври Сдружение „Екоарт“ в Русе. Осем световни и български утвърдени визуални артисти ще   създават съвременно изкуство заедно с 30 млади участници от русенски училища. Проектът на сдружение „Екоарт“ се финансира по Програма „Култура“ на общината в..

публикувано на 19.09.24 в 14:50

Ремонтират следващите 200 м

С около 200 метра е удължен участъкът, който се ремонтира на Дунав мост при Русе. Въведената организация на движение е в същата лента, в която от 10 юли т. г. се извършват строително-монтажни дейности, като вече се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).  В участъка, по който сега се..

публикувано на 19.09.24 в 13:20

Без билет на автобуса

Безплатно пътуване за всички жители и гости на Русе по всички линии от масовия градски транспорт организира местната администрация и "Общински транспорт", съобщават от общината. Това ще стане на 22 септември, обявен за Ден без автомобили. Тази година мотото на кампанията е „Комбинирай и се движи“ и нейната цел е да подобри публичното здраве и..

публикувано на 19.09.24 в 08:47

Нов асфалт за четири улици

Започна ремонтът на две ключови улици в Русе - бул. „Цар Фердинанд“ и ул. „Войводова“. Предвиденият срок за тяхното изпълнение е 115 календарни дни.  В този срок е включено и преасфалтирането на още две улици - ул. „Мостова“ и ул. „Муткурова“. Дейностите се извършват с поетия  кредит от община Русе, който бе гласуван през 2023 г.  Бул. „Цар..

публикувано на 19.09.24 в 08:29

Разясняват европрограми

Новите възможности за европейско финансиране в Русенска област разясняват тази седмица експерти от Областния информационен център в областния град.  Днес (19.09.) от 10:00 ч. е информационната среща в община Две могили. По време на разговорите представител на дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерството на регионалното..

публикувано на 19.09.24 в 08:16

Среща за изборите

„Всички институции, ангажирани в изборния процес, трябва да продължат да работят в пълен синхрон, за да могат русенци и жителите на региона да знаят, че гласът им ще бъде отчетен коректно. Това ще накара повече хора да отидат до урните“, каза областният управител на Русе Драгомир Драганов при среща с министъра на иновациите и растежа доц. Росен..

публикувано на 19.09.24 в 08:06

Русенчета сред най-добрите

Учениците от Русенска област са сред най-добре представилите се на националното външно оценяване /НВО/ след 7 клас и на държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ след 12 клас. Това заяви в Русе заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя е на посещение в дунавския град във връзка с провеждането на ежегодното годишно съвещание с..

публикувано на 18.09.24 в 13:01