Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Наум ще хвърли Богоявленския кръст във водите на Дунав

Желаещите да влязат в надпреварата за изваждане на Богоявленския кръст от водите на река Дунав ще имат възможност да се запишат за участие до 10:30 ч. днес. Това съобщават от общинската администрация в Русе. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. По традиция, успелият да стигне пръв до Богоявленския кръст, ще получи хавлия и парична награда, връчени му от кмета на Русе Пламен Стоилов. Отбелязването на големия християнски празник Богоявление ще започне в 8,30 ч. със Света литургия, отслужена от Русенския митрополит Наум в катедралния храм „Света Троица“. В 11 ч. от храма ще потегли литийното шествие, което ще завърши на кея под хотел „Рига“. Там ще бъде церемонията по хвърляне на кръста. Митрополит Наум ще отслужи тържествен водосвет, ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие, сред което ще хвърли кръста във водите на Дунав.

5155 души ще празнуват на Богоявление в община Русе. Най-много са именниците, които носят името Йордан – общо 1608 души. Празнуват още 943 дами, носещи името Йорданка. Йордана се казват 133 жени, а Данка – 152. На Богоявление имен ден празнуват още 116 русенци, носещи името Найден, 177 - Богомил, 293 - Божидар, 683 - Борислав и 357, наречени Боян. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу обновения мост

На протест ще излязат жителите на град Бяла днес в 20:00 часа, а причината е предстоящото откриване на реставрирания мост на Кольо Фичето, съобщи в имейл до вестник "Дневник" организаторът - скулпторът Серьожа Стефанов. Според гражданите след реставрацията автентичният вид и историческата стойност на моста са унищожени, а крайният резултат..

публикувано на 23.08.24 в 14:29

Стоичков в Русе

Кавалерът на „Златната топка“ Христо Стоичков e в Русенска област. Голмайсторът на световното първенство в САЩ през 1994 година получи плакет от областния управител Драгомир Драганов. Най-високото регионално отличие е за цялостния принос на Стоичков към развитието на спорта, както и за ролята му като посланик на страната ни по света.  Утре, на 24..

публикувано на 23.08.24 в 08:26

Без вода в Борово

Без вода ще бъде днес част от Борово, съобщават от ВиК-Русе. Заради изграждане на нови водопроводни връзки в града, от 9:00 до 16:00 ч. днес (23 август) и в понеделник (26 август)  ще бъде нарушено нормалното водоподаване по бул. „България“ в Борово, в участъка между улиците „Александър Стамболийски“ и „Хан Крум“, уточняват от водоснабдителното..

публикувано на 23.08.24 в 08:17

Драшков преодоля Румъния

За девет дни Радослав Драшков успя с колело да стигне до румънския град Орадея. 21-годишният русенец се намира на около 15 километра от унгарската граница. Радослав си е поставил за цел да обиколи Европа на две гуми, като по време на цялото приключение ще популяризира родния си град. Досега младият мъж е преодолял 680 км. Вече започва да усеща..

публикувано на 21.08.24 в 15:05
Снимката е илюстративна

Ремонтът на Дунав мост върви по план

Половината от 200-метровия участък на Дунав мост вече е ремонтиран. Това каза за Радио Шумен Областният управител на Русенска област Драгомир Драганов. "Професионално се извършват строително-монтажните работи, подменят се панелите с нови, правят се парапета и отводнителните канали. Надявам се в срока, който е заложен в рамките на тези 400 м, в..

публикувано на 21.08.24 в 13:24

Нова площадка за хеликоптери

Площадка за хеликоптери изграждат от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Медика" в Русе. Това съобщи управителят на лечебното заведение доктор Ивелин Йоцов. На площадката ще може да кацат както четиритонните български хеликоптери, така и петтонните румънски. Те ще имат възможност да превозват при спешни случаи..

публикувано на 20.08.24 в 13:08

Женя пече хляб

19-годишният Евгений от Украйна тази седмица получи удостоверение за успешно завършен професионален курс за хлебар. С подкрепата на „Каритас Русе“ той премина обучението, като част от различни дейности за интеграция на бежанци.  Младежът идва от Одеса, Украйна. Пристига в България преди повече от две години като бежанец от войната заедно с..

публикувано на 16.08.24 в 13:08