Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилен състезател с препоръки към шофьорите

Автомобилният състезател - шуменецът Христо Манолов е лице на кампанията на КАТ „Шофирай разумно, животът е с предимство”. Във видеоклип пилотът напомня на водачите да не превишават ограниченията на скоростта, да бъдат толерантни на пътя и да използват обезопасителен колан. Но за още една опасност трябва да са подготвени шофьорите - животни на пътното платно. Зачестяват случаите на убити горски животни на пътя, в средата на миналата седмица, елен беше убит от пътнически автобус на разклона до Черенча, през пролетта пък бременна кошута беше блъсната от лека кола. Има предложение да се поставят пътни знаци, които да предупреждават за изскачащи животни, но това ще може ли да гарантира сигурността и на животните, и на шофьорите и пътуващите, възможно ли е шофьорът в този момент да реагира и каква е адекватната реакция в такива ситуации. Всички тези и още въпроси Георги Софронов зададе на автомобилния състезател Христо Манолов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет на мотори в цирка

Цирковото изкуство се промени много през последните четири десетилетия. Свилен Кехайов, който ръководи една от големите трупи у нас, е живата история на това изкуство. „Целият свят се променя. Търсим. Намираме. Голямата атракция сега е нещо, което за първи път се случва в цирка“, разказа той. Каскадите с мотори са много популярни в..

публикувано на 12.09.24 в 15:54

Важни ли са вещите лица

Каква е ролята на вещите лица в съдебния процес? Често чувате в съдебни казуси, че съдът е назначил експертизи или съдът предстои да изслуша вещи лица.. Вещите лица са експерти в различни области и по компетентност се назначават от съда, ако се прецени, че това е нужно за изясняване на обективната истина. Техните заключения понякога са решаващи..

публикувано на 12.09.24 в 13:00

Да разчистим бюрата

Под това послание за пореден път във Велики Преслав ще премине кампанията за събиране на отпадъци от хартия и картон. Инициативата вече е традиционна и има подкрепата на учениците и техните родители.  Тя е част от програмата на община Велики Преслав за възпитаване на отношение и навици у гражданите към разделно събиране на отпадъците от домакинствата..

публикувано на 11.09.24 в 08:17
Рапица

Намаляват земеделските площи

Ниски добиви и ниски цени –това е най-лошият сценарий в земеделието. Това е поредната тежка година за зърнопроизводители от региона заради сушата. Драстично намаляха площите с рапица, а реколтата от царевицата е компрометирана. Това каза Мариела Йорданова от съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието. По думите й, много стопани вече се отказват от..

публикувано на 11.09.24 в 08:08

1100 първокурсници се заклеха

С полагане на клетва от първокурсниците днес официално бе открита новата академична година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".  Церемонията по традиция започна с издигане знамената на България, на Европейския съюз и на ШУ. Поздравителни адреси изпратиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и други официални..

публикувано на 09.09.24 в 14:50

Научи се да се смееш

Повечето хора смятат, че достигането до щастието е лесен път, като разходка в парка. Често обаче щастливите хора са имали несполучливи опити в живота, падали са, след това са се научили да се изправят и да продължат живота си, но с нов опит. Вместо да подхранват негативното, те избират да градят щастието. Затова, за да минем през този път, трябва да..

публикувано на 07.09.24 в 14:59

Съединението - стъпка към националния идеал

Съединението на България на всички нейни територии, на които живеят етнически българи е мечта и цел през цялата на епоха на Възраждането.  Този идеал, който се появява през третата четвърт на XIX в. включва не само създаването на българска държава, но и такава държава, която e модерна, национално обединена и унитарна, без автономни територии, заяви..

публикувано на 06.09.24 в 09:00