Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпва билетчето за "Създатели на българската държава"

Снимка: Антон Денчев

Предложения за повишаване на цените за вход, таксите за беседи и сватбените ритуали на територията на мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ предлага общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ в Шумен.  „Промените са обвързани с размера на минималната работна, а таксите не са актуализирани от 2006 г.“, обяви директорът на предприятието Ваня Стоянова. Входният билет за паметника трябва да бъде повишен с един лев. Така през летния период посетителите ще плащат 4 лв., а през есенно-зимния - 3 лв. Новата входна такса за пенсионери и деца е 1,50 лв. При тези групи повишението е с 50 ст. За първи път се прави опит за въвеждане на семеен пакет. С него двама родители и техните деца (без значение от броя им) могат да разгледат монумента за 6 лв. „Подобни семейни пакети има в много градове – във Велико Търново, Варна, но досега в Шумен подобно обсъждане не е минавало през Общинския съвет“, обясни Стоянова. При брачните церемонии новата стойност на делничния ритуал е 95 лв. при настояща от 65 лв. В празнични дни новото предложение за цена е 100 лв. при сегашна от 75 лв. (за сравнение уикенд ритуалите във Варна струват 140 лв.). Най-високата такса сред новите предложения е за видеозаснемане. Цената там е 600 лв. и касае комерсиални продукции, които по никакъв начин не рекламират Шумен или мемориалния комплекс. Младоженците, които не са сключили брака си в ритуалната зала на Информационния център на паметника, също ще трябва да плащат за фотосесии сред каменните владетели. Заложената такса е 20 лв. Сред новите атракции, които планира туристическото предприятие, са стреляне с лък в прабългарската юрта с цена от 50 ст. за стрела, възможност за историческа фотосесия срещу 5 лв. на човек и наемане на колело срещу 4 лв. за час, 6 лв. за 2 часа и 8 лв. за 3 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски административен съд

Светлана Милева спечели дело

Бившата началничка на Регионалното управление по образованието в Шумен Светлана Милева спечели дело в Административния съд. Тя оспори като незаконосъобразна заповедта за прекратяване на служебното ѝ правоотношение от  министъра на образованието.  Мотивът съдът да отхвърли като незаконна заповедта за уволнение е, че оценката за..

публикувано на 13.09.24 в 15:06

Иззеха антики от селска къща

Иззеха антики от 59-годишен мъж от село Веселиново. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 10:30 часа вчера в частен дом в селото по сигнал, че мъжът държи културно-исторически ценности без надлежно разрешително.  В къщата криминалисти намерили металдетектор и 8 монети с вид на антични. Иззети са, предстои назначаване на..

публикувано на 13.09.24 в 09:06
Кметът на Шумен проф. Христо Христов

Приемен ден на кмета

Кметът на Шумен проф. Христо Христов ще има приемен ден на 30 септември (понеделник) от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация. От 10:00 до 13:00 часа в същия ден приемни за граждани в кабинетите си ще имат ресорните заместник-кметове, секретарят на Общината и главният архитект. На 30 септември от 10:00 часа в стая 317 в общината..

публикувано на 13.09.24 в 09:00

Почернено семейство търси справедливост

В срок до 1 месец се очаква решението на Апелативния съд във Варна по делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира Накева от Шумен. Нов състав на Варненския съд разглежда делото, след като Върховният касационен съд го върна заради обжалване на условната присъда.  “Продължаваме да настояваме за ефективна присъда на Кюркчиев“, заяви..

публикувано на 12.09.24 в 14:52

Чистим заедно Шумен

Община Шумен ще се включи активно в националната кампания „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 14 септември. Към доброволците тази събота ще се присъединят общинското ръководство и служители на администрацията. Заявки за участие в кампанията са подали граждани, фирми, учебни заведения и неправителствени..

публикувано на 12.09.24 в 13:55
Град Шумен

Продължаваме да се топим

С 1370 души е намаляло населението в Шуменска област през изминалата година, показват данните на Териториалното статистическо бюро.  През 2023 г. в десетте общини от областта показателят има отрицателни стойности.  Най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателен естествен прираст има в община Хитрино (минус 17.3‰), а най-малко – в..

публикувано на 12.09.24 в 13:26

Отново насилие над жена

Домашен насилник е арестуван в Смядово. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 21:30 часа снощи в дежурната част на РУ- Велики Преслав от 49-годишна жена. Към адреса в Смядово е насочен екип. На място жената разказала, че след скандал мъжът, с когото живее на семейни начала, хвърлил по нея мобилния си телефон и й причинил..

публикувано на 12.09.24 в 09:56