Училищното хранене е ключовата тема на конференцията за здравословното хранене на децата, която се провежда у нас. Тя е в рамките на Българското председателство и в нея участва и Джон Райън от дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия.
На ниво Европейски съюз всяка държава-членка има собствени нормативи за храненето и качеството на храните, каза Джон Райън:
Има и друг аспект и той е качеството на храната, която се доставя. По време на малтийското председателство разработихме указания за обществените поръчки, които сега прилагаме. Те се отнасят до доставката на висококачествени храни за децата в училище. Това са храни с ниско съдържание на захар, на мазнини и сол. Това е много важно, тъй като пазарът на ниво Европейски съюз за училищна храна се оценява на 87 милиарда евро годишно. Ако всички държави могат да се обединят и да направят обща поръчка, за да купят висококачетвени храни, то те биха изпратили сигнал и към големите компании, които произвеждат храни, и към местните производители, че качеството на храните е също критерий за избор, както и цената за купуването им.
Във връзка с обществените поръчки за доставка на храни в училищата, където изборът се прави според цената, Джон Райън коментира, че министерствата на здравеопазването и образованието трябва да наблегнат на качеството на храната.