Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен почете Илия Рашков Блъсков

Шуменската общественост се обърна към възрожденския книжовник и учител Илия Рашков Блъсков. Повод бе отбелязването на 179 години от неговото рождение. Церемония бе организирана пред паметната плоча в двора на храм „Свети Три Светители” в Шумен. Красимира Жикова от читалище „Напредък”, припомни кой всъщност е Илия Блъсков и защо не трябва да бъде забравян. В репортажа от събитието можете да чуете и мненията на директора на Начално училище "Илия Р. Блъсков" и на секретарката на Народно читалище "Напредък" Розалина Стефанова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи концерт за сезона

Три концерта през септември е подготвила за меломаните Симфониета Шумен преди официалното откриване на новия си творчески сезон. Тази вечер публиката я очаква новият цикъл „Класика и романтизъм“ и първото събитие от него е наречено „Майстори на пианото“. Програмата предвижда изпълнение на Концерт за пиано No.3 от Лудвиг ван Бетовен и Симфония..

публикувано на 12.09.24 в 08:35

С криле към корените

Изложба „С криле към корените“ – живопис и асамблаж, представя Теодора Николова в НЧ „Съзнание 1891“ в Исперих. Изложбата повежда почитателите на исперихската художничка през дебрите на една автентична народна приказка, в която живеят едновременно минало, настояще и бъдеще. След заниманията с епоксидна смола и полимерна глина, стъклопис, иконопис,..

публикувано на 11.09.24 в 09:32

32 филма в "Златното око"

Общо 32 филма ще участват във фестивала за операторско майсторство „Златното око“ в Попово, предава БТА. Те са подбрани от селекционна комисия, в чийто състав са режисьорът проф. д-р Михаил Мелтев, операторът Калоян Божилов и кинокритикът Людмила Дякова.  Допуснати до участие са седем игрални филма – пълнометражни и късометражни, 15..

публикувано на 10.09.24 в 14:55
Илия Виделинов

Успешен сезон за театъра

След социалната сатира „Земята е плоска“, която се игра на 7 септември, творческият сезон на шуменския театър набира скорост с още премиери. На 17 септември предстои документалният спектакъл „Няма“, посветен на шуменския, а и на глобалния проблем с безводието, съобщи днес директорът на културния институт Илия Виделинов. През октомври ще..

публикувано на 09.09.24 в 15:14

"Земята е плоска" в Шумен

Комедията „Земята е плоска“ е първото заглавие в новия сезон на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен.  Това е спектакъл, който е обществена сатира насочена срещу този тип конспиративно мислене. Представлението включва много скечове от израелския автор Ханох Левин, както и импровизации от съвремието ни. Те са писани през миналия век и..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Амбициозен творчески сезон

С много енергия и амбиция започва новият сезон на Театрално-музикалния център в Разград. В него са предвидени 45 концерта на Филхармонията „Димитър Ненов“ само в града, 14 премиери в Драматичния театър и няколко нови спектакъла за сцена „Назъм Хикмет“. В следващите месеци ще бъдат чествани и закъснелите годишнини на симфоничния оркестър, който..

публикувано на 05.09.24 в 15:41

Цветовете на пленера

Националният пленер „Шуменско плато“ завършва с изложба, която представя над 30 творби на художниците от страната и Шумен, избрани да се включат в неговото XV-то издание. Сред участниците дойдоха автори, които не за първи път рисуват на артистичното събитие по живопис. В последната седмица художниците разгледаха красотите на Шуменското..

публикувано на 04.09.24 в 16:04