Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за българските чети

Иво Стоянов от Регионалния исторически музей - Разград, потърси съдействие от Областната администрация за открита от него неизвестна досега паметна плоча на четник от четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов. Историкът разказа, че е посетил гробището на село Каменово по сигнал от местни жители. Установил, че откритата паметна плоча има историческа стойност и е необходимо да се обозначи, да се почисти и се изградят постамент и ограда, а също и да се постави надпис на съвременен български език, който да описва историята на Иван Костадинов. Паметната му плоча има надписи от двете страни, част от думите трудно се четат, но става ясно, че мъжът е родом от Сливен. Иво Стоянов уточни, че в досега известните списъци с четниците на Хаджи Димитър името Иван Костадинов не фигурира, но пое ангажимент да продължи издирвателската дейност по установяване на повече данни за него. Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент с областния управител Гюнай Хюсмен да обсъдят възможностите администрацията да съдейства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урок по история

С редица инициативи в Разград отбелязват Деня на независимостта на България - 22 септември.  „Урок по история“ ще се проведе днес (19.09.), когато в града ще гостуват български творци от издателство „Захари Стоянов“. Визитата им е част и от Националните културни празници „Албена 2024“.  Писателите Станислав Станилов, Стоян Райчевски, Панко Анчев и..

публикувано на 19.09.24 в 10:41

Отпадъците на фокус

Проблемите на управлението на отпадъците в община Разград бяха във фокуса на срещата между директора на еконинспекцията в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на   специализираните дирекции в нея.  Конкретният повод са изградените клетка 3 и инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци към Регионалното депо за неопасни отпадъци..

публикувано на 19.09.24 в 08:22

Технологии от бъдещето

През новата учебна година в Основното училище “Васил Левски” в Разград ще бъде реализирана иновативна програма „Технологии и умения за бъдещето“ като част от глобалния проект на технологичния гигант Intel® - “Умения за иновации”, съобщиха от учебното заведение. Целта е създаването на нов учебен предмет, в който знанията се превръщат в умения,..

публикувано на 18.09.24 в 08:54

Разград с празнични изяви

С редица инициативи в Разград ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България - 22 септември, съобщиха от общинската администрация.  Празничната програма започва днес с подреждане на изложба в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“. Тя включва издания от фонд „Редки и ценни“, някои от които от времето на историческите събития отпреди..

публикувано на 18.09.24 в 08:47

Купуват модерен мамограф

10 докладни записки включва дневният ред на Общинския съвет на сесията в Разград на 24 септември.  Съветниците ще обсъдят следващия вторник докладна за даване на съгласие на „ДКЦ I-Разград“ за закупуване със собствени средства на директно дигитална мамографска система на стойност около 200 000 лева. Настоящият мамограф е закупен преди 18 години и..

публикувано на 18.09.24 в 08:28

Консултации за СИК

71 общо са утвърдените избирателни секции в община Разград, съобщиха от общинската администрация. Това включва секции в разградската болница и Районна та служба „Изпълнение на наказанията“, както и три подвижни секционни комисии. Общият брой на членовете на 71 секционни комисии е 605.  Консултациите за назначаване на съставите на секционните..

публикувано на 17.09.24 в 11:36

Обновяват градинки и площадки

Договори за 8 проекта за изграждане на нови зони за игра и отдих подписа кметът на община Разград Добрин Добрев. Проектите ще се изпълняват в 7 села от общината и ще бъдат финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.  Проектите предвиждат дейности, свързани с почистване на замърсени терени, озеленяване,..

публикувано на 16.09.24 в 09:07