Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дървени ваканции по градове и села

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров обяви за неучебни 27 и 28 февруари за всички училища на територията на общината. Причините са обилният снеговалеж, силният вятър, придружен с навявания, и очакваното понижаване на температурите. Учебните занятията ще бъдат възобновени на 1 март. Заповедта е издадена днес.

27 и 28 февруари са неучебни и за училищата на територията на община Силистра заради усложнената метеорологична обстановка. Детските градини по селата няма да работят до края на седмицата, а в града ще има дежурни групи. Пътищата на територията на община Дулово са проходими при зимни условия, има ток и вода, снабдяването с хранителни продукти е нормално. Проблемните участъци по улиците и пътищата своевременно се почистват.

На 27 и 28 февруари няма да учат и учениците от Средното училище “Никола Йонков Вапцаров” във Венец. Това съобщи кметът Нехрибан Ахмедова след заседанието на Общинския съвет по бедствия и аварии. Занятия ще има в останалите две училища. Обстановката в община Венец остава усложнена. Навявания има в отсечките Капитан Петко – Деница – Боян и Венец – Черноглавци – Габрица. Нехрибан Ахмедова уточни, че към момента няма села без ток и вода. Петима души са извозени за хемодиализа, следи се състоянието на една родилка.

Не се обсъжда разпускането на учениците във ваканция на този етап, заяви за Радио Шумен кметът на община Велики Преслав Александър Горчев. Пътищата и улиците се разчистват от снега и са проходими. Към момента няма затворени пътища, снегопочистващата техника обслужва района на Велики Преслав, увери Александър Горчев.

Кметът на община Върбица Мердин Байрям коментира за Радио Шумен, че  учебните занятия в училищата и детските градини се провеждат нормално. Няма основания за обявяване на ваканция, пътищата са проходими при зимни условия. 8 машини чистят републиканската пътна мрежа във Върбишко, 4 машини и общинска техника обезпечават снегопочистването по общинските пътища и улиците на Върбица. Няма затворени пътища, увери Мердин Байрям.

Във връзка с усложнената зимна обстановка, ниските температури и невъзможността за провеждане на нормален учебен процес в училищата и детските градини на територията на община Каолиново със заповед кметът на общината Нида Ахмедов обяви за неучебни 27 и 28 февруари 2018 г. за всички училища на територията на общината, а за детските градини до 2 март.

Част от училищата в Североизточна България ще останат затворени заради обилния снеговалеж и усложнената зимна обстановка, съобщават от Регионалните управления на образованието. В Русенска област днес учебни часове няма да има в училището в село Сваленик, община Иваново. Няма да учат децата от селата Пиргово, Мечка и Червена вода, тъй като не могат да се придвижат до средищното основно училище „Ангел Кънчев“ в Русе. С намалени часове, заради спрян ток, учат учениците в село Семерджиево.

В Разградска област затворени ще останат днес училищата в селата Равно, Юпер и Севар, както и в община Лозница.

В Шуменска област кметът на Никола Козлево подготвя заповед за обявяване на днешния ден за неучебен във всички училища. Кметът на Нови пазар подготвя заповед за обявяване на днешния ден за неучебен в село Мировци. В община Шумен обмислят възможността да обявят за неучебен денят във всички селски училища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Борисов иска магистрала за 3 години

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети магистралата „Русе-Бяла-Велико Търново“. Символичната първа копка на участъка беше направена в началото на декември миналата година от служебния министър Андрей Цеков.   „Можете да кажете на хората в Търново, Бяла и Русе, че в момента ние си търсим партии за споделена отговорност – който иска в..

публикувано на 23.08.24 в 15:42

Драстичен спад на водните запаси

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година.  Месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година засушаването продължава повече от три месеца.  Има спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година. Намаление на обемите се отчита и на..

публикувано на 23.08.24 в 13:37

Планово без ток в петък

Профилактика и неотложни ремони на електросъоръженията ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България и днес, на 23 август, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област  от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Медовене и с. Просторно. В Русе нска..

публикувано на 23.08.24 в 08:53

Поправка на ДЗИ по профилиращ предмет

Поправителната сесия на втория задължителен държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по профилиращ предмет ще се проведе днес, на 23 август. За него зрелостниците избират предмета, на който да се явят. В Шуменска и в Разградска област най-голям е интересът към теста по биология и здравно образование. Тестовете за предметите от втората задължителна..

публикувано на 23.08.24 в 07:48

Слънце и дъжд в петък

Измерените температури в Североизтока в 6 ч. сутринта са: 20 градуса в Шумен и Разград, 23 – в Силистра, 24 – в Русе. В Шумен атмосферното налягане е 988 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха – 74 %. Сутринта ще е слънчево, но след обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа..

публикувано на 23.08.24 в 07:18

Над 6000 зрелостници на матура

Тази сутрин в Министерството на образованието бе генериран изпитен вариант номер 10 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература през сесия август-септември. 6 396 зрелостници са допуснати до матурата, която ще започне в 8:30 ч. и ще се проведе в 620 зали на 230 училища в страната. В Разградска област до матурата по..

публикувано на 22.08.24 в 07:52
река Дунав

Ветровит четвъртък

Днес отново ще е слънчево и горещо. Следобед ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед по крайбрежието от източна четвърт.  Максималните температури ще са между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 33°, за Шумен около 34°.  Вълнението на морето ще е около 2 бала...

публикувано на 22.08.24 в 07:23