Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за аргонавтите на свободата

Изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ ще бъде открита днес в Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията се организира по инициатива на Музея на Възраждането във Варна. Ще бъдат показани материали, които представят влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX в. Сред най-интересните експонати е бойното знаме – участник в походите на Гарибалди. То е било притежание на италианския професор Алберто Кафарелли – историк, изследовател и колекционер от Реджо Ди Калабрия. Според неговите думи, мястото на тази реликва е в музея и това е една от причините знамето да бъде дарено на Музея на Възраждането във Варна като „знак на солидарност, знак на обединението на народи, които обичат справедливостта и свободата, които се вдъхновяват от героичното минало, за да построят по-добро бъдеще“. По време на бойните походи знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде и участва в кампаниите до Сицилия – 1860 г., Аспромонте – 1862 г. и Ментана – 1867 г. Сред интересните предмети е снимка на Гарибалди със запазен негов автограф. В различни пана посетителите ще намерят информация за българи гарибалдийци, както и за италианци гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България. В специална витрина са подредени личните вещи на Паскал Станини – италианец гарибалдиец, живял по-късно в България и свързал живота си с Шумен.

Копия на част от гарибалдийска униформа – червени ризи с шалчета и шапка, обогатяват експозицията и показват нагледно най-атрактивната част от облеклото на гарибалдийците, наричани по този повод „червеноризци“.

За официалното откриване на изложбата, 16.00 часа на 28 февруари, ще пристигне Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чужденците за нас

Сборник, създаден с много обич към България, ще бъде представен тази вечер в русенския музей от 18:00 часа. В него са публикувани историите на британските пътешественици, минали по нашите земи от края на XVI в. до 1939 г. Авторът на изданието Найджъл Мидълмис е издирил свидетелствата в най-големите библиотеки във Великобритания като..

публикувано на 23.10.24 в 08:45

„Варварските цигулки“ в Силистра

Силистра ще е част от европейското турне на етно триото Violons Barbares или („Варварските цигулки“). Концертът е тази вечер в салона на Драматичния театър „Сава Доброплодни“. Публиката ще чуе изпълнения от четвъртия албум на групата, посветен на древни митологични и фолклорни чудовища и страшилища от всички краища на света. Основател на Violons..

публикувано на 22.10.24 в 11:56

Брак по спешност в Търговище

Рядко изпълняваният в последните години жанр на музикалната комедия ще бъде първата премиера за новия творчески сезон на Драматичния театър в Търговище. Авторската постановка „Брак по спешност“ на режисьорката Надя Асенова с много хумор се обръща към най-актуалните проблеми в обществото, извадени на показ от телевизионните формати. Спектакълът..

публикувано на 21.10.24 в 15:46

Изложба на Неджми Мурат

Първа самостоятелна изложба в Русе след дълго отсъствие от града подреди в Художествена галерия на ул. „Борисова“ 39 световноизвестният Неджми Мурат.  Експозицията, която ще може да бъде разгледана до края на месеца, включва 34 скулптури от три материала и 18 рисунки с въглен. Материалите, използвани в скулптурите, са три вида. Те включват бронз,..

публикувано на 18.10.24 в 09:24

Палитри на 16 художници

Акварел, живопис и графика показват 16 художници от Турция и България. Всяко платно в експозицията „Палитра“ в Художествената галерия „Никола Маринов“ те тегли отблизо да надникнеш и потъваш в състояния, цветове и форми, създадени от проф. Исмет Чавушоглу, доц. Метин Куш, доц. Айсун Джанчат, доц. Нури Сезер, преподавателите д-р Мустафа Гюнай, д-р Ердем..

публикувано на 17.10.24 в 15:37

Каменната принцеса от скалите

Приказни картини показва днес шуменският художник Чавдар Драгиев. В 25 платна авторът разказва за красивата каменна принцеса Кюлевча Българска, която живее в скалите под Мадарското плато. „Тя е била там от незапомнени времена и ще остане дълго след като нас ни няма. Наблюдава ни мълчаливо. От мащаба на вековното време преценява и отсъжда..

публикувано на 17.10.24 в 08:48

Добрият човек от Шумен

Важна за шуменци история ще бъде показана тази вечер на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Най-новото заглавие се нарича „Добрият човек от Шумен“, което е съвместна продукция с център „Тепсис“ в германския град Баутцен и театър „Реплика“. В „Добрият човек от Шумен“ се създава удивителна любовна история между българин..

публикувано на 16.10.24 в 08:47