Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ивайло Московски: Не изключвам умишлен пожар

Снимка: www.plovdiv24.bg
Пресилено е да се твърди, че влаковете са опасни, но без модернизация винаги ще има риск. Това заяви пред Радио Шумен ръководителят на отдел „Безопасност” при "БДЖ - Пътнически превози" Кирил Костадинов. От вчера съвместни експертни групи работят по разследването на инцидента, при който на 30 март на гара Коньово се запалиха и изгоряха напълно два вагона на бързия влак София – Бургас. Към момента експертите работят по всички възможни версии, каза в интервю за Радио Шумен пред колегата Георги Софронов ръководителят на отдел „Безопасност” при "БДЖ - Пътнически превози" Кирил Костадинов.

По информация на Радио Шумен се очаква проверката, която ще установи причините за пожара във влака София-Бургас на гара Коньово да приключи до края на май месец. Междувременно във Враца министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че не изключва умисъл за пожара във влака София-Бургас. Той обяви, че превозната бригада ще бъде наградена на 5 април за адекватната реакция и показаният висок професионализъм. Чуйте цялото интервю на Георги Софронов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Закодирано в шевицата

"Шевицата е древно писмо, което ни разказва своята приказка. Когато бродирам шевици, винаги изпитвам чувство на гордост, че съм потомка на славен народ. Това каза за Радио Шумен Красимира Димитрова от Силистра.  Тя близо 20 години се занимава с изработването на български народни носии и бродерии. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността на това..

публикувано на 10.06.25 в 08:51

Да намериш себе си

За непредвидимите житейски ситуации и за решенията, които вземаме, за да променим съдбата си, говорим днес. Защо след дълги години живот в Швейцария шуменката Светослава Горчева избира да се завърне в родния град? Определя се като интуитивен лечител и цени много душевната красота на хората. Разказва за житейската си история и за първата си книга..

публикувано на 10.06.25 в 08:42

Без спад в качеството на обучението

„Няма да има спад в обучението в шуменския  Филиал на Медицинския университет във Варна. Ще запазим високото ниво и при безплатно обучение на студентите“.  Това заяви за Радио Шумен доц. Теодора Евтимова - директор на учебното заведение, след като Министерският съвет прие постановлението специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ да станат..

публикувано на 10.06.25 в 08:29

Тренират ни с цени и в евро

Двойно обозначение на цените на стоките в лева и евро вече може да се види в големи търговски вериги. Към момента превалутирането не е задължително. Търговците обаче тренират себе си.  Тренират и клиентите, а Радио Шумен реши да ги попита какво мислят за двете цени. Мненията са от пълно одобрение до тотално негодувание: „Това не е редно, манипулация, с..

публикувано на 10.06.25 в 07:41

Мечтаната експозиция

В навечерието на празника на Попово - 10 юни, беше открита новата, постоянна, археологически експозиция в туристическия комплекс „Ковачевско кале“.  Той се намира на 6 км. от града край едноименната антична крепост. Идеята за изграждането на експозицият зрее 5 години, като създването ѝ става  за рекордно кратък срок, само 6 месеца. Екипът подготвил и..

публикувано на 09.06.25 в 22:57

Улица "Тимок" под заплаха

Улица "Тимок" в Силистра отново е под заплаха заради активно свлачище. През 2009 г. участък от около 35 метра е бил укрепен с финансиране в размер на над 350 хиляди лева. Още около 10 метра в рамките на частен имот са били укрепени по-късно с предоставени от общината материали, но с личния труд на собственика. Днес обаче движението на земните маси..

публикувано на 09.06.25 в 07:58

Пиле с булгур за 800 гости

Празник на булгура ще се проведе на 7 юни (събота) в каспичанското село Кюлевча. Това е първо по рода си събитие, посветено на старинната българска суперхрана, както е известен в нашата кулинария булгурът. Гост и водещ на празника ще е шеф-готвачът Иван Звездев, който ще сготви 200 кг булгур с пиле за около 800 души. Предвидена е и кулинарна изложба на..

публикувано на 06.06.25 в 10:50