Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пощенски картички с история

Как е изглеждал Шумен от началото до средата на ХХ век? Това разказва изложбата на Регионалния исторически музей. В 10 двустранни табла са показани емблематични стари сгради, събития и места, запазили духа на града през миналото столетие в пощенски картички. Изложбата „Шумен през фотообектива“ е свързана с 160-тата годишнина на музейното дело в града. Направена е със средства на Министерството на културата и съфинансирана от Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията официално се открива от 17 ч. пред сградата на Общината. Всяка пощенска картичка от миналото на Шумен разказва една голяма история. Паната вече са подредени пред главния вход. Там отиде и Миглена Стефанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще поскъпне ли олиото?

Цената на олиото се очаква да се повиши заради ниските добиви от слънчоглед. Това каза за Радио Шумен Велика Славова – председател на една от най-големите земеделски кооперации в Силистренско, която стопанисва около 30 000 дка с разнообразни култури. Земеделците отчитат добра реколта на пшеница у нас, но лоша за слънчогледа и царевицата. В..

публикувано на 22.08.24 в 16:42

С горската пожарна

В "Детската академия за спорт и превенция", която се организира като лятна занималня на Шуменското плато, днес малките шуменци научиха как се гаси горски пожар.   Зеленото училище е част от лятната програма на Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК "Анастас Стоянов" в Шумен и продължава вече втори месец с различни инициативи...

публикувано на 22.08.24 в 13:57

Бързозрейки на пазара

На пазара се предлагат оводнени сирена, показва поредното проучване за качеството на този продукт на неправителствената организация „Активни потребители“. Това е индикатор или за неспазени срокове за зреене на продукта или, че високото водно съдържание е постигнато чрез влагане на добавки, без яснота дали са безвредни. При всички..

публикувано на 22.08.24 в 11:29

Тракийски мистерии в Свещари

Интригуваща премиера предстои тази събота от 21:00 часа край световноизвестната тракийска царска гробница в Свещари.  Интерактивният спектакъл "Мистерията на гетите“ е част от програмата на фестивала „Тракийски мистерии“, който вече започна от пещерата „Магурата“, ще мине през исперихското село, ще продължи към Поморие, а финалът е в..

публикувано на 23.08.24 в 09:00

Месец по-късно - има ли "шок и ужас" в пунктовете за ГТП

Минаването на   годишен технически преглед  на автомобилите от 22 юли насам е една от най-горещите теми в обществото. Вече един месец тестването на изправността на колите се извършва според Нардеба Н-32. Още първите дни след влизането в сила на наредбата се оказа, че много от колите не могат да покрият изискванията за допустимите норми за..

публикувано на 21.08.24 в 14:21

Двама кметове се борят за вода

Проблемът с продължаващото от началото на юли безводие и драстичен режим на водата събра на спешна среща днес жители от смядовското село Риш, кмета на община Смядово Иванка Петрова и управителя на ВиК Шумен Иван Пушкаров.  Вода от чешмите потича веднъж на 10 дни, но до живеещите по високите части на селото и тогава често не достига. Според..

публикувано на 20.08.24 в 14:55

Изпитания пред демокрацията

Не е изненадваща реакцията на президента Румен Радев, който отказа да приеме предложения служебен кабинет от Горица Грънчарова-Кожарева. Това каза за Радио Шумен политологът Иван Начев. Президентът вече е казвал, че не иска вътрешен министър да е Калин Стоянов, защото основната задача на всяко служебно правителство е да организира честни избори...

публикувано на 19.08.24 в 15:03