Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма случаи на чума в Силистренско

Снимка: glas.bg

Няма регистрирани случаи на чума по свинете в Силистренска област към момента, но всички общински и държавни власти вече вземат сериозни превантивни мерки срещу нейното разпространение. Това стана ясно от днешното заседание на кризисния щаб, свикано от областния управител Ивелин Статев.

Ветеринарните служби, съвместно с останалите  администрации, наблюдават и контролират всички стопанства на територията на областта, където се гледат свине за лична консумация. Според официалната статистика, в Силистренско има регистрирани 970 обекта с близо 1900 прасета от т. нар. "заден двор", или за собствена консумация. Отделно свинете, които се отглеждат в три големи свинеферми, са над 20 000.

Също днес членовете на кризисния щаб отправиха апел към всички стопани да започнат да колят отглежданите за лична консумация прасета и да складират месото в хладилници или фризери. Това вече се прави от няколко дни в силистренската община Кайнарджа, където местните са започнали да колят домашните си прасета, съобщи кметът на населеното място Любен Сивев.

Част от другите мерки, които са въведени, са засилени наряди на полицейски служители и представители на дирекцията по горите в пограничните зони от област Силистра, контрол върху всяко транспортиране и търговия с живо или трупно месо, както и засилен контрол на гранично-пропускателните пунктове със съседна Румъния.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПС – първи в Силистренско

Алианс за права и свободи (АПС) печели изборите за Народно събрание в Силистренска област. При 100 % обработени протоколи на секционните комисии партията на Ахмед Доган е спечелила 27.93% от гласовете на избирателите. На второ място, с 25.18 на сто от вота е ГЕРБ-СДС. На трето място е партия „Възраждане“, за която са гласували 10.54 % от..

публикувано на 28.10.24 в 08:58

АПС води в Силистренско

При обработени 77.06% от протоколите за избори на Народно събрание в Силистренска област с 27.11% води Алианс за права и свободи (АПС). На второ място с 24.93 на сто от получените гласове е ГЕРБ-СДС, третото място към момента е за „Възраждане“, които печелят 10.94 на сто от положителния вот.  Следват ДПС-Ново начало с 8.8%, ПП-ДБ – със 7.38 на сто,..

публикувано на 28.10.24 в 08:16

ГЕРБ - първи в Силистренско

ГЕРБ е първа сила към момента и в Силистренско с 28.12% от гласувалите за избори за Народно събрание.  Втори са АПС с 18.66%, трети – „Възраждане“ с 12.19%, на четвърто място – ДПС-Ново начало с 9.01%.  В Крайдунавска Добруджа към 4 часа обработените протоколи са около 51%.  567 души са избрали бюлетината „Не подкрепям никого“.

публикувано на 28.10.24 в 05:29

Две машини извън строя

Членове на секционни комисии, които не са се явили в началото на изборния ден и две машини, излезли от строя. Това са за момента проблемите на вота в региона на Силистра. Има и една жалба за поставени отличителни партийни знаци върху табелките на застъпници. За две секции - една в Силистра и една в Алфатар, е взето решение да се премине към..

публикувано на 27.10.24 в 14:55

Неявили се членове на секции

Изборният ден в Силистренска област е започнал нормално, съобщават от Районната избирателна комисия.  Към момента в РИК имат информация, че в няколко секции в община Ситово  има неявили се членове, като съответните политически партии са уведомени, за да направят замяна. Данни за подобни ситуации в други общини няма Десет са подвижните..

публикувано на 27.10.24 в 09:09

Спокоен старт на изборите в Силистренско

При добър обществен ред и в спокойна обстановка започна изборният ден в област Силистра. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Охраната на помещенията за гласуване, изборните бюлетини, книжа и устройствата за гласуване е поета от полицията още вчера и ще продължи до приключване на изборния процес и предаване на материалите в РИК. Във..

публикувано на 27.10.24 в 08:16

Обновяват уличното осветление

С 1.2 милиона лева ще бъде ремонтирано и модернизирано уличното осветление в община Силистра, съобщават от общината. Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. Крайният срок за изпълнение е март 2025 г. Строително монтажните и ремонтни работи включват внедряване на енергоспестяващи мерки, рехабилитация и модернизация на..

публикувано на 25.10.24 в 09:23