Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-годишен убиец погубил Виктория

Премиерът Бойко Борисов заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов дадоха изявления за медиите в Министерския съвет.
Снимка: БГНЕС

"Не се изключва нито една от първоначално издигнатите версии за убийството на Виктория Маринова", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, съобщи БНР.

Задържаният в Германия извършител на жестокото убийство на русенската журналистка е Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе. Той има една криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали, съобщи още министърът на вътрешните работи. Има данни, че извършителят е употребил голямо количество алкохол преди да извърши жестокото убийство, добави Маринов. Северин Красимиров напуснал България на 7 октомври през Дунав мост.

Иззети са множество веществени доказателства. ДНК материал на задържания е намерен в хода на разследването върху трупа на жертвата, както и генетичен материал от жертвата е бил намерен върху задържания, уточни Маринов. Очакват се още доказателства от Института по криминалистика, добави министърът на вътрешните работи. Той обясни, че заподозрени лица са задържани във връзка с разследването в областната полиция в Русе за изясняване на алибито им и при липса на съпричастност към деянието са били освобождавани.

"На този етап не можем да твърдим за предварително планиране. Става дума за спонтанна проява", уточни още Маринов.

В изявлението си главният прокурор Сотир Цацаров заяви: „За кратък период от време бяха извършени множество действия по разследването, за кратък период от време при изключителна мобилизация на целия наличен ресурс на МВР и на прокуратурата бяха събрани множество доказателства, които до настоящия момент водят до извода за виновност на лицето. На него са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото е изнасилване, като я е принудил за това със сила и я е превел в безпомощно състояние. Изнасилването е особено тежък случай и предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Повдигнато е задочно, в присъствието на служебен адвокат, и обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна“.

Сотир Цацаров обясни какво предстои сега след задържането на лицето. „Процедурата по изпълнение на европейската заповед за задържане пред германски съд, след което привеждане на лицето тук, повдигане и предявяване на обвинение“, посочи той.

Главният прокурор повтори, че не се изключва нито една версия за убийството. "На този етап не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната ѝ дейност. Но задържането на извършителя не означава преустановяване на работата по всички възможни версии“, каза Цацаров.

Премиерът Бойко Борисов заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов дадоха изявления за медиите в Министерския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 стипендии за мюсюлмани

Конкурс за 100 стипендии за мюсюлмани, които учат в български висши учебни заведения, обяви Главното мюфтийство.  Стипендиите са за студенти, които се обучават в специалностите: право; медицина; инженерни, социални и педагогически специалности.  Стипендията се отпуска за 9-те месеца на учебната година. Кандидатите трябва да са български граждани и да..

публикувано на 04.10.24 в 08:32

Ниски добиви от слънчоглед

На 90% е прибрана царевицата в региона, съобщиха от Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието.  На места добивите са изключително ниски – с над 200 до 300 кг по-ниски в сравнение с миналата година. Слънчогледът в Североизточна България също е почти прибран. В сравнение с миналата година средните добиви са с близо 100 -120 кг по-ниски, твърдят..

публикувано на 04.10.24 в 08:16

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.  Държавният глава събира в 10:00 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на КСНС..

публикувано на 04.10.24 в 08:09

Планово без ток и в петък

Профилактика, ремонти и временни превключвания ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизтока и днес, на 4 октомври, предупреждават от електроразпределителното дружество. В  Разград ска област от 8:30 до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на Исперих; от 9:00 до 16:30 ч. – в части от Разград, с. Тертер,..

публикувано на 04.10.24 в 07:08

Слънчев петък

Температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизтока са: 11 градуса в Търговище, 14 – в Русе, 15 – в Разград, 17 – в Силистра. В Шумен измерената температура е 12 градуса, атмосферното налягане е 986 хектопаскала – по-ниско от средното за месеца, а до края на деня още слабо ще се понижи. Относителната влажност на въздуха е 98%. Днес отново ще..

публикувано на 04.10.24 в 06:34

Ибрямов в ареста до 72 часа

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на Джейхан Ибрямов, след като бяха взети решения за снемане на неговия имунитет от наказателно преследване като народен представител и като кандидат за следващия парламент.  Ибрямов беше задържан в рамките на разследване на ГДБОП и Антикорупционната комисия в момент на получаване на голяма сума предварително..

публикувано на 04.10.24 в 06:20

Земеделци пред протест

Протестна готовност обсъжда Националната асоциация на зърнопроизводителите заради неспазването на сроковете за изплащане на украинската помощ. Асоциацията излезе с остра декларация, след проведен извънреден Управителен съвет. Напрежението сред земеделските производители нараства, защото вторият транш на държавната помощ заради войната в Украйна..

публикувано на 03.10.24 в 14:58