Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът влиза в училище

2
Снимка: Окръжен съд - Шумен

От днес стартира образователната програма, която реализира Шуменският окръжен съд в училища от областта. Часовете, провеждани от действащи съдии, се провеждат за пета поредна година. Образователната програма е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието.

Днес започнаха занятията в Професионалната гимназия по икономика в Шумен. Програмата е част от гражданското образование и е насочена към ученици от 9 до 11 клас. „Интересът към тези занятия нараства“, поясни административният ръководител на Шуменския окръжен съд София Радославова. Желание за участие са заявени от 8 училища, но съдийският състав не достига и ще се работи в пет от тях – три в Шумен и по едно във Върбица и Венец.

"Отчетоха се ползите от общуването ни с децата и обсъждането на теми по правни въпроси в училищата, в които сме били. Стъпките, които сме предприели заедно с колегите от прокуратурата, бяха да дадем правна информираност на децата. Да могат те да защитят своите законни права в качеството си на пострадали или граждани, както и да знаят какви са техните права и отговорности, ако са в ситуацията на извършители на някакви противоправни прояви. Положихме усилия публичният образ на съда да бъде подобрен и да се повиши доверието към самата институция", посочи София Радославова.

Съдиите и съдебните служители ще обучават учениците безвъзмездно, поясни административният ръководител на Шуменския окръжен съд София Радославова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Приют за бездомни животни във Велики Преслав

Среща за приюта за кучета

Среща за бъдещето на приюта за кучета във Велики Преслав организира местната администрация. Общественото обсъждане ще започне от 10:00 часа в зала "Тържествена" на общината.    Жителите на старата столица и селата Имренчево и Мостич е трябвало да дадат мнение къде да бъде изграден нов приют за безстопанствени животни.   Резултатите от анкетно..

публикувано на 16.07.24 в 08:36

Строги мерки срещу пожари

Обработката на пасища и балирането на сено и слама на територията на Шуменска област се забранява от 11:00 до 23:00 часа всеки ден, считано от днес до второ нареждане. Забраната е част от допълнителни мерки в Шуменско, разпоредени от областния управител Бейнур Ахмед   поради високата опасност от пожари.  В заповедта за разписани ангажиментите при..

публикувано на 16.07.24 в 08:19

АМ "Хемус" е отворена

Магистрала "Хемус" в района на варненското село Слънчево е отворена, старият път за София също. Към този момент пожарът в района е потушен, както и в кв. "Владиславово" във Варна. Девет екипа на пожарната са работили на място. В овладяването на огнената стихия са се отзовали и доброволци.  В последните два дни беше спирано движението на..

публикувано на 16.07.24 в 08:12

"Възраждане": Вървим към избори

Покрай битката за втория мандат за съставяне на правителство след разцепването на ДПС се очертава да станем свидетели на какви ли не лупинги.  Днес представителите на "Възраждане" в Шумен депутатът Веселин Вешев и общинският съветник Ивайло Обретенов обявиха, че най-вероятно се върви към избори.  Тяхната пресконференция обаче не беше свързана само с..

публикувано на 15.07.24 в 16:26

Седем съветници в Консултативния съвет

След промени в правилника за работата на Общинския съвет в Шумен членовете на Консултативния съвет са вече само 7 - председателят на съвета и неговият заместник, както и председателите на регистрираните групи общински съветници - БСП, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Кауза Шумен“ и „Възраждане“. Всички останали общински съветници могат да присъстват на..

публикувано на 15.07.24 в 15:42

Ограничено движение по "Хемус"

Автомагистрала "Хемус" отново е затворена в района на село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по АМ "Хемус" в участъка от пътен възел "Слънчево" до пътен възел "Повеляново" между 407-и км и 412-и км в област Варна поради..

публикувано на 15.07.24 в 15:04

23 сигнала за пожари

През последното денонощие дежурните противопожарни и спасителни екипи са погасили пожари в сухи треви и храсти в землището на село Хитрино, на ул. “Индустриална“ и на ул. “Асен Златаров“ в Шумен. Пламъците от последния стигнали почти до къща и спомагателна постройка към нея. Двете сгради са спасени, пожарът е ликвидиран след 21 часа, а причина за..

публикувано на 15.07.24 в 14:19