Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питат русенци за околната среда

Снимка: pixabay.com

15 200 души са подкрепили идеята в Русе да бъде проведен референдум, резултатите от който да задължат местната администрация да набележи мерки за опазване на чистотата на въздуха и околната среда.

Бойко Никифоров от инициативния комитет за провеждане на допитването уточни, че хората ще трябва да отговорят дали искат Общинският съвет да приеме наредба, с която да забранят строителството и работата на предприятия, отделящи вредни емисии и миризми във въздуха. Вторият въпрос е дали около производствените зони да бъде изграден зелен пояс от дългогодишна растителност. Още два въпроса ще бъдат поставени на гражданите на Русе - дали искат озеленяването, почистването и ремонтите на общинска собственост да бъдат извършвани само от Община Русе без възлагане на други фирми и дали искат пречистването на питейната вода да се извършва по метод без хлор и хлорни съединения.

На 23 януари документът ще бъде внесен в Община Русе, за да започне проверка на подписите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млада жена с опасност за живота

С риск за живота е млада жена след тежка катастрофа, станала на главния път Русе – Велико Търново. Това съобщават от великотърновската полиция. Инцидентът става вчера сутринта. Автомобилът се блъска в крайпътно дърво, а след това пада в пропаст около 15 метра под нивото на пътната настилка.  18-годишната водачка е настанена в болница във Велико..

публикувано на 17.09.24 в 10:48

Мерки за намаляване на трафика

Мерки за намаляване на трафика и опашките от тирове на граничния пункт „Дунав мост“ обсъдиха държавни и общински институции в Русе. Отчетено е, че наличието на буферния паркинг, построен миналата година, е намалил катастрофите в района в пъти. Обсъдена е по-добрата регулация на администрирането на виртуалната опашка, която съществува към момента...

публикувано на 17.09.24 в 09:14

В Русе продължават да косят

„Паркстрой“ продължават и през тази седмица косенето на тревни площи и прилежащи части на улици и булеварди в Русе. Това съобщават от общината. Ще се коси в района на бул. "Липник", кв. „Здравец – Изток“, кв. „Родина“ 1, кв. „Родина“ 2, комплекс „100“ в кв. „Чародейка – Юг“, блокове „1“, „2“, „3“, „4“ и бл. „Мимоза“ в кв. „Дружба“ 3, Левента...

публикувано на 17.09.24 в 09:10

Няма щети от труса

Въпреки че земетресението от румънския район Вранча бе усетено и на територията на нашата страна, няма подадени сигнали за материални щети и хора в стрес. В Русе и областта, както и в съседния район на Тутракан, земетресението в късния следобед бе усетено предимно по високите етажи на сградите. То е било с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер и е с..

публикувано на 17.09.24 в 08:17

18 318 ученици влязоха в класните стаи

18 318 ученици влизат днес в класните стаи в Русенска област. Само за 10 години техният брой е намалял с близо 2500. И първокласниците в Русе всяка година намаляват, като днес училищния праг пристъпиха 52 деца по-малко, което прави точно две паралелки без буквари и ученици. Въпреки тази негативна тенденция във всички училищни дворове посрещнаха..

публикувано на 16.09.24 в 13:03

Старт на новата академична година

В Русенския университет тържествено бе открита новата академична година.  Ректорът проф. д-р инж. Генчо Попов приветства студентите, като им пожела „На добър час“ и им благодари, че са избрали Русенския университет. Той отбеляза, че в аудиториите, учебните зали и лабораториите тази година влизат над 1600 нови студенти.  Кметът на Русе Пенчо..

публикувано на 16.09.24 в 12:21

"Каритас" с дарителска кампания

Благотворителна дарителска кампания за новата учебна година организира русенската католическа организация „Каритас“. Приемат се дарения, подходящи за ученици.  Събраните пособия и принадлежности ще помогнат най-малко на 100 деца в училищна възраст, които организацията подкрепя.  Даренията се събират в Хуманитарния център „Каритас“ на ул. „Богдан..

публикувано на 16.09.24 в 09:03