Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи бебета пеликани

Излюпиха се първите пеликанчета тази година в колонията на защитения вид в поддържан резерват „Сребърна“. Експертите са наблюдавали малките чрез зрителни тръби и системата за видеонаблюдение през почивните дни. Вероятно малките са поколение на първата група от около 10 двойки, които загнездиха в колонията през февруари.

Все още е трудно да се определи броят на малките, тъй като метеорологичните условия са нестабилни и родителите старателно ги крият. В момента двойките активно мътят, но все още има екземпляри със силно зачервени гуши, което означава, че са в началото на размножителния си период. 

В колонията на къдроглавите пеликани от дни се наблюдава ято млади екземпляри, които още не са достигнали полова зрялост. Експертите предполагат, че ще използват колонията като база за почивка и храна, и изразяват надежда, че ще харесат мястото за бъдещо гнездене. С тях числеността на птиците достигна до около 150.

  На територията на резервата ежедневно се извършват обходи. Не са констатирани нарушения на режимите. Водните нива са стабилни. При точката за измерване показват 226 см.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Незагасена цигара подпали слама

Незагасена цигари подпали рула слама в стопански двор вчера. Това съобщават от силистренската полиция. Произшествието е станало вчера следобед в село Стефан Караджа. Неизгасена цигара станала причина за пожара, при който изгорели 6 рула слама.  Други 10 са спасени след намесата на огнеборците.

публикувано на 04.10.24 в 09:18
Община Тутракан

Финансова подкрепа за таланти

Родителите и настойниците на талантливи деца в Тутракан могат да подадат искания за предоставяне на финансова закрила до 22 октомври. Документите трябва да бъдат адресирани до кмета на община Тутракан и да включват копие от удостоверения за класиране на I, II и III място в олимпиади, състезания и конкурси, които доказват постиженията на детето...

публикувано на 04.10.24 в 08:35

10 години студио "Артистик“

Литературна среща „Нашата есен“ организира днес от 10:00 ч. фондация „Съпричастие“. Срещата ще се проведе във филиала на силистренската Регионална библиотека „Партений Павлович“. А от 19:00 ч. довечера в Драматичния театър в Силистра е премиерата на спектакъла „Ничия земя“. С нея ще бъдат отбелязани 10 години от създаването на театралното студио..

публикувано на 04.10.24 в 08:29
Община Главиница

Главиница в обектива

Кампания за събиране на фотографии, заснети преди 1995 г. обяви силистренската община Главиница. Снимките могат да показват както улици, сгради и места в град Главиница, така и различни обичаи, трудови процеси, строежи и други обекти, свързани с публичния живот на населеното място, съобщи кметът Неждет Джевдет в публикация във Фейсбук.  Събраните..

публикувано на 03.10.24 в 09:04

Нова рампа в село Сокол

С важна придобивка се сдобиха хората в неравностойно положение в село Сокол, Силистренско – нова рампа за достъп до културните институции.  Съоръжението, което беше изградено със съдействието на общинската служба по благоустройство, ще даде възможност на хората с ограничена мобилност да участват пълноценно в празниците и събитията, организирани в..

публикувано на 02.10.24 в 09:07

С почит към миналото

С тържествена церемония на паметника на цар Борис III днес бяха отбелязани 84 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството. Организатори на събитието бяха община Силистра и Езикова гимназия „Пейо Яворов“. На почетен караул пред паметника бяха ученици от гимназията. С признателност към великото дело на нашите предци, венци и цветя поднесоха..

публикувано на 01.10.24 в 15:18

Тържество в Силистра

Тържествена церемония по повод 84 години от възвръщане на Южна Добруджа към България ще честват днес от 10:30 часа в Силистра. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на цар Борис III Обединител в Дунавския парк. Празнична програма ще изнесат ученици от Езиковата гимназия „Пейо Яворов“.  С Крайовския договор, подписан на 7 септември 1940..

публикувано на 01.10.24 в 08:40