Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агропрогноза за юни

През първата десетдневка на  месец юни се очакват валежи със слаба до средна интензивност като количества, между 10 и 20л/м2. По-слаби такива са възможни също и през втората половина на месец юни. Валежите за Североизточна България ще бъдат около нормата,като тя за целия месец от 60-65л/м2. През последната десетдневка на периода са възможни отделни превалявания с ниска до висока интензивност. Падналите градушки през изтеклия месец май в много землища нанесоха сериозни повреди. На места има изронени плодове, накъсани листа, счупени клонки. Почвеният влагозапас за юни след средата на месеца постепенно ще намалява поради очакваните по-високи температури, които ще достигнат до 28-30 градуса в отделни дни. Влагата изразена в мм на дълбочина 50 см в почвения слой измерена на полето при есенници, към 30.05 в източния регион, около агростанциите разположени в района на  Долни чифлик е намаляла в сравнение с предходния месец май и се движи в диапазона между 15-22 мм, за района на Шумен 30-35 мм.  За землищата около Силистра - 20-30 мм, Карнобат и прилежащите земи до 45-55 мм. Всички култури ще се развиват с ускорени темпове, поради дългия ден и високите температури. Ечемикът и пшеницата ще достигнат фаза пълна зрялост, при средна височина около 70-90 см. Слънчогледът и царевицата се развиват добре на височина и са укрепнали, следващата фаза за слънчогледа ще бъде цъфтеж, а за царевицата изметляване. Късните овощни видове череши и вишни ще плододават около началото на юни, а кайсиите към края на същия месец. Люцерната повсеместно ще е възможно да бъде окосена повече от един път. От листните зеленчукови видове ще се осъществяват беритби на спанак,салати,марули,лапад и други. При бобовите прибиране на зелен грах. Лозовите насаждения ще  имат оформени малки чепки и ще са добре разлистени. Необходима е растителна защита, по-често третиране на посевите срещу листни вредители с  инсектициди, както и борба срещу плевелната растителност със селективни  хербициди. Условията на полето за селскостопанска работа ще останат благоприятни през почти целия период, с малки изключения в дните с по-силни валежи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емблематични сгради светват в зелено

Фасадите на над 30 сгради в България днес ще светят в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Инициативата е за да бъде насочено общественото внимание към тази важна кауза. У нас трансплантация на орган очакват 836 души. 770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22 очакват сърдечна..

публикувано на 05.10.24 в 09:26

Облачно с очаквани валежи

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи.  До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици.  Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни..

публикувано на 05.10.24 в 08:18

100 стипендии за мюсюлмани

Конкурс за 100 стипендии за мюсюлмани, които учат в български висши учебни заведения, обяви Главното мюфтийство.  Стипендиите са за студенти, които се обучават в специалностите: право; медицина; инженерни, социални и педагогически специалности.  Стипендията се отпуска за 9-те месеца на учебната година. Кандидатите трябва да са български граждани и да..

публикувано на 04.10.24 в 08:32

Ниски добиви от слънчоглед

На 90% е прибрана царевицата в региона, съобщиха от Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието.  На места добивите са изключително ниски – с над 200 до 300 кг по-ниски в сравнение с миналата година. Слънчогледът в Североизточна България също е почти прибран. В сравнение с миналата година средните добиви са с близо 100 -120 кг по-ниски, твърдят..

публикувано на 04.10.24 в 08:16

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.  Държавният глава събира в 10:00 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на КСНС..

публикувано на 04.10.24 в 08:09

Планово без ток и в петък

Профилактика, ремонти и временни превключвания ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизтока и днес, на 4 октомври, предупреждават от електроразпределителното дружество. В  Разград ска област от 8:30 до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на Исперих; от 9:00 до 16:30 ч. – в части от Разград, с. Тертер,..

публикувано на 04.10.24 в 07:08

Слънчев петък

Температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизтока са: 11 градуса в Търговище, 14 – в Русе, 15 – в Разград, 17 – в Силистра. В Шумен измерената температура е 12 градуса, атмосферното налягане е 986 хектопаскала – по-ниско от средното за месеца, а до края на деня още слабо ще се понижи. Относителната влажност на въздуха е 98%. Днес отново ще..

публикувано на 04.10.24 в 06:34