Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече медоносни дървета

2
Корейска медоносна Еводия
Снимка: Личен архив

43% е изпълнението за ползване на дървесина към петмесечието в стопанствата на Североизточното държавно предприятие. С най-добри резултати е ДГС-Омуртаг, където реализацията за годината по финансов е план е 80%. Това стана ясно по време на проведения днес в Шумен стопански съвет, в който участваха директорите на 18 териториални поделения от Североизтока.

По време на събирането беше обсъдено предложеното от земеделския министър Десислава Танева за закупуване на малки частни гори, както и за увеличаване на залесяването с 10%, особено с медоносни видове, за да се подпомогне отрасъл пчеларство.

Ръководителите на териториалните поделения докладваха какви резерви имат и къде могат да бъдат увеличени площите при есенното залесяване. Директорът на СИДП инж. Веселин Нинов призова колегите си да подпомагат пчеларите не само със залесяване, а и с предоставяне на фиданки от медоносни видове, които самите производители на мед да преценят къде да бъдат залесени.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Арена Шумен" за ремонт

Снимки в социалната мрежа и множество коментари отбелязват, че новата спортна зала на града, в която бяха вложени 8 млн. лева от държавния бюджет, а за довършването ѝ още 5 млн. от парите на шуменци, вече се руши. Паркът около залата е място за отдих, там играят и много деца, а опасните участъци засега не са обезопасени За да бъде ремонтиран спортният..

публикувано на 23.10.24 в 14:14

Такситата в Шумен поскъпват

По-високи цени на таксиметровите услуги искат превозвачите в Шумен. Те предлагат минималната цена на дневната и нощната тарифа да стане 1.30 лева на километър пробег за територията на общината. Максималните цени са изчислени на 1.80 лева за дневна тарифа и 2.10 лева за нощна. В момента всички големи фирми в Шумен возят на 1.09 лева през деня..

публикувано на 23.10.24 в 12:56

Пияна зад волана посред бял ден

47-годишна жена от Шумен е засечена да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 15:15 часа вчера на ул. „Адам Мицкевич“ станало пътнотранспортно произшествие с материални щети. Лек автомобил "Фолксваген" ударил "Тойота". По време на работата по катастрофата било установено, че водачът на фолксвагена - 47-годишна..

публикувано на 23.10.24 в 10:53

Дърво с послание

Дърво с послание засаждат във Велики Преслав. По този начин общината се включва в Националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца под мотото „Бъди смел, бъди добър!“.  Инициативата се провежда днес, 23 октомври, от 13.30 часа в парка на старопрестолния град. Организаторите от общинската администрация са поканили..

публикувано на 23.10.24 в 08:37

Суперфалшификат в Шумен

Банкнотите от 500 евро, които са били произвеждани в разбитата печатница за фалшиви пари в Шумен, са били с изключително високо качество.  Това съобщи заместник-директорът на ГДБОП комисар Боян Раев, който уточни, че произвежданите банкноти са покривали голяма част от необходимите защити. "При направените анализи на придобити..

публикувано на 22.10.24 в 13:34

Повече пари за селата

50 процента от приходите на кметствата в община Шумен ще се върнат при тях в бюджет 2025 за инвестиционни разходи. Това заяви заместник-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова.  „Така кметът проф. Христо Христов ще изпълни обещанието си към хората от малките населени места“, каза Петрова и уточни, че процентът за тази година е бил 40, а за..

публикувано на 22.10.24 в 12:40
Десислава Петрова - заместник- кмет (вляво) и Ивелина Щерева - началник отдел

Няма да вдигат такса смет

Такса смет за 2025 г. ще остане непроменена. Община Шумен подготвя нов модел за 2026 г., потвърди днес заместник-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова.  „Водещ принцип за определяне на такса смет ще бъде броят на регистрираните живущи в дадено жилище по настоящ адрес. Значение ще има и жилищният район. Търсят се варианти да бъдат стимулирани..

публикувано на 22.10.24 в 12:15