Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визитна картичка на журито

Снимка: Радио Шумен

Тази вечер от 18.00 ч. в НЧ „Добри Войников - 1856“ заедно със Симфоничен оркестър -  Русе и диригента Юрий Илинов ще се представят последните претенденти в специалността „цигулка“ в Шестото международно издание на конкурса „Панчо Владигеров- 2019“. 

15 цигулари започнаха в първи кръг, а до финала бяха допуснати само 6.  Специална среща за медиите и членовете на журито с председател проф. Минчо Мичев беше организирана тази сутрин. Там бе Яна Косева, чуйте подробностите!

Международният музикален форум официално ще бъде закрит утре вечер от 19.30 ч. на сцената на НЧ "Добри Войников-1856". Тогава журито ще отличи участниците в цигулковата надпревара, а един от тях ще получи и инструмент, копие на старинна цигулка,  изработен и представен от лютиера Владо Тилев.

Конкурсът се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание на Република България и на гала концерта и награждаването се очаква да пристигне Цвета Караянчева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмов успех и в Холивуд

Късометражният филм "FATHER" на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар от Силистра получи почетно признание за висок стандарт в кинематографията от Международния кинофестивал за филми на ужасите - "Hollywood Horrorfest" в САЩ. Филмът на младия силистренец представя темата за насилието в семейството, погледнато през очите на едно..

публикувано на 16.09.24 в 16:52

Водната криза - на сцената

Кризата с безводието в Шумен, която мъчи хората от десетилетия и няма решение, е тема на новия документален спектакъл на шуменския Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. „Няма“ е авторски спектакъл на режисьора Неда Соколовска и е изграден върху истински разкази на хора от Шумен и Върбица или т.н вербатим театър. Темата има своята регионална,..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Народно читалище

Есенни шуменски вечери

XI Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери“, 2024 ще се проведе в Шумен на 28 и 29 септември (събота и неделя). Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да подадат документи за участие на адрес: Шумен 9700, пл. „Възраждане“ №4, НЧ „Добри Войников-1856” или на e-mail: dvfestivals@gmail.com..

публикувано на 16.09.24 в 09:14

„Опит за летене“ открива сезона

С текст на един от най-обичаните български автори ще бъде открит новият сезон на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе. Пиесата на Йордан Радичков е режисирана от Недялко Делчев, който за първи път поставя драматурга на професионална сцена. Това е осъществена мечта, защото за него Радичков е един от най-важните автори в света в онова..

публикувано на 13.09.24 в 08:29

Първи концерт за сезона

Три концерта през септември е подготвила за меломаните Симфониета Шумен преди официалното откриване на новия си творчески сезон. Тази вечер публиката я очаква новият цикъл „Класика и романтизъм“ и първото събитие от него е наречено „Майстори на пианото“. Програмата предвижда изпълнение на Концерт за пиано No.3 от Лудвиг ван Бетовен и Симфония..

публикувано на 12.09.24 в 08:35

С криле към корените

Изложба „С криле към корените“ – живопис и асамблаж, представя Теодора Николова в НЧ „Съзнание 1891“ в Исперих. Изложбата повежда почитателите на исперихската художничка през дебрите на една автентична народна приказка, в която живеят едновременно минало, настояще и бъдеще. След заниманията с епоксидна смола и полимерна глина, стъклопис, иконопис,..

публикувано на 11.09.24 в 09:32

32 филма в "Златното око"

Общо 32 филма ще участват във фестивала за операторско майсторство „Златното око“ в Попово, предава БТА. Те са подбрани от селекционна комисия, в чийто състав са режисьорът проф. д-р Михаил Мелтев, операторът Калоян Божилов и кинокритикът Людмила Дякова.  Допуснати до участие са седем игрални филма – пълнометражни и късометражни, 15..

публикувано на 10.09.24 в 14:55