Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оцелее ли източнобалканската порода?

Снимка: iStock

Има риск африканската чума по свинете да унищожи напълно уникалната българска порода източнобалканска свиня. Спецификата на породата е тези животни да бъдат отглеждани на свобода. От половин година обаче лицензираните кланици отказват да приемат такива прасета, а държавата отказва да определя пасища за породата. Директорът на Агенцията по храните забрани свободното отглеждане на източнобалканската свиня.

"На този етап вече има констатирани три огнища в стада източнобалкански свине. Две в град Смядово и едно в село Веселиново, последното е от преди няколко дни, за втори път в Смядово. Имаме силни притеснения, че заразяването е било умишлено", коментира пред "Хоризонт" Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня.

Остават около 3 хиляди живи свине от тази порода, допълни Радостина Донева. "За жалост обаче не виждам някакви конкретни действия, които може да се похвалим, че са направени. Стопаните и в трите области, където е позволено отглеждането на източнобалкански свине - в област Шумен, област Варна и област Бургас, нямат реална практическа възможност да си реализират продукцията. Двете кланици, които са лицензирани за клане на източнобалкански свине от миналата година отказват да колят такива по различни съображения", потвърди Радостина Донева.

Изпратено е запитване до директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков, до Министерството на земеделието и храните и Центъра за оценка на риска за създалата се ситуация.

"Липсата на търговска реализация на практика означава икономически фалит и съсипване на стопанството. Тези хора просто са на колене", каза още Радостина Донева.

Физиологията на тази порода животни не позволява те да бъдат затворени, отбеляза тя. "Те са на практика с физиология и поведение на диви животни. Затварянето им води до промяна в поведението, почват да се хапят, нервни са, неспокойни са, не наддават добре. Има риск да заболеят от други неща. За тях е жизненоважно да се разхождат". 

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майстории в Шумен

За шеста поредна година в Шумен се провежда Националният панаир за занаяти „Майстории“. В него се включват участници от цялата страна, а интересът е голям и всяка година се записват нови творци. Откриването на панаира „Майстории“ е днес - 13 септември, от 11:30 часа. Събитието продължава и на следващия ден, като щандовете на творците ще бъдат..

публикувано на 13.09.24 в 08:17

Звънецът бие и на Острова

Първият учебен звънец ще събере след броени дни възпитаниците на Българското неделно училище „Васил Левски“ в Кеймбридж. Повече от 120 деца ще прекрачат прага му, сред тях и такива, на възраст до три години.  Директор на училището е Тюркян Али, един от гласовете на Радио Шумен, който вече не звучи в ефира, а разказва на децата, родени в Англия, за..

публикувано на 13.09.24 в 07:56

Полет на мотори в цирка

Цирковото изкуство се промени много през последните четири десетилетия. Свилен Кехайов, който ръководи една от големите трупи у нас, е живата история на това изкуство. „Целият свят се променя. Търсим. Намираме. Голямата атракция сега е нещо, което за първи път се случва в цирка“, разказа той. Каскадите с мотори са много популярни в..

публикувано на 12.09.24 в 15:54

Важни ли са вещите лица

Каква е ролята на вещите лица в съдебния процес? Често чувате в съдебни казуси, че съдът е назначил експертизи или съдът предстои да изслуша вещи лица.. Вещите лица са експерти в различни области и по компетентност се назначават от съда, ако се прецени, че това е нужно за изясняване на обективната истина. Техните заключения понякога са решаващи..

публикувано на 12.09.24 в 13:00

Да разчистим бюрата

Под това послание за пореден път във Велики Преслав ще премине кампанията за събиране на отпадъци от хартия и картон. Инициативата вече е традиционна и има подкрепата на учениците и техните родители.  Тя е част от програмата на община Велики Преслав за възпитаване на отношение и навици у гражданите към разделно събиране на отпадъците от домакинствата..

публикувано на 11.09.24 в 08:17
Рапица

Намаляват земеделските площи

Ниски добиви и ниски цени –това е най-лошият сценарий в земеделието. Това е поредната тежка година за зърнопроизводители от региона заради сушата. Драстично намаляха площите с рапица, а реколтата от царевицата е компрометирана. Това каза Мариела Йорданова от съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието. По думите й, много стопани вече се отказват от..

публикувано на 11.09.24 в 08:08

1100 първокурсници се заклеха

С полагане на клетва от първокурсниците днес официално бе открита новата академична година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".  Церемонията по традиция започна с издигане знамената на България, на Европейския съюз и на ШУ. Поздравителни адреси изпратиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и други официални..

публикувано на 09.09.24 в 14:50