Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От двете страни на Дунав

Снимка: Евгени Динев

Академична дискусионна сесия „Културата има значение! – трансгранично сътрудничество за управление на културно-историческото наследство” се провежда в силистренския филиал на Русенския университет. Тя е част от проекта „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“.

Целта на проекта е да изучи рибарските общности, каза за Радио Шумен управителя на Сдружение „Паралел-Силистра“ Диана Николова.

"Ние искаме да видим какво може от тези рибарски традиции да бъде представено по начин, по който да привлече на посещение любители рибари или туристи велосипедисти, които да дойдат в региона и да се насладят на природните красоти тук. Бавно, стъпка по стъпка, се развива този туризъм. Посоката е неминуема и от двете страни на Дунав и е хубаво да се познаваме", посочи тя.

По време на академичната дискусия в Силистра днес ще бъдат представени европейските политики за съхраняване и управление на културно-историческото наследство, като фокусът  ще бъде поставен върху примерите от Дунавския регион.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на първия звънец

Няма продължаващи сериозни ремонти в училищата на област Силистра, които да изискват преместване на учебния процес. Това съобщават от Регионалното управление на образованието.  Новата учебна година в областта ще открият 41 училища, 23 детски градини, 4 центъра за личностно развитие и един специализиран център. Няма закривани и преобразувани..

публикувано на 13.09.24 в 12:18

Намериха бебе в тревата

Новородено бебе беше намерено в дуловското село Водно. Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство по случая. На 12 септември 2024 г. малко след 12:00 часа в Областната дирекция на МВР в Силистра е получен сигнал за бебе, изоставено в тревните площи между къщите в дуловско село. На място незабавно са изпратени..

публикувано на 13.09.24 в 11:13

Демонстрации на пожарната

С атрактивна демонстрация силистренските огнеборци отбелязаха професионалния си празник.  В центъра на града те показаха възможностите на противопожарната техника за гасене от далечно разстояние с лафетен струйник. Зрителите наблюдаваха с интерес действията на пожарникарите с 30-метровата автомеханична стълба.. Оживление сред децата предизвика..

публикувано на 13.09.24 в 11:05

50 години етнографски музей

Изложба "50 години Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене” ще бъде открита днес от 12:00 часа в Крайдунавския парк на Тутракан. Експозицията, която проследява развитието на музея от създаването му, ще бъде отворена за посещения до края на следващия месец. На половинвековния юбилей на музея е посветена и Научна конференция..

публикувано на 13.09.24 в 10:02

Празник на хляба

Празник на хляба, песента и танца с изложение се открива тази вечер от 18:00 часа на площада в Силистра, съобщиха от общинската администрация. Събитието е подготвено от читалищата в общината.  На изложението ще бъдат показани хляб и хлебни изделия, които са направени по автентични български рецепти. По традиция ще бъдат представени и сечива за..

публикувано на 12.09.24 в 08:55

Кампания и в Тутракан

Информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението „еЗдраве“ започна и в Силистренска област. Служителите на РЗИ днес са в Тутракан. Изнесеният офис се намира на откритата сцена в парк „Христо Ботев“ и очаква хората до 16:00 часа.  Всеки български гражданин разполага с електронно здравно досие. То дава достъп до:..

публикувано на 11.09.24 в 14:23

Отново дрогиран на пътя

50-годишен е задържан, след като е установен да шофира след употреба на дрога. Това съобщават от силистренската полиция. Вчера той управлявал лек автомобил „Опел“ по ул. „Петър Бояджиев“ в Силистра и бил спрян за полицейска проверка. С техническо средство било установено, че е седнал зад волана след употреба на канабис.  Отказал е да даде кръвна..

публикувано на 11.09.24 в 09:46