Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон и ред на изборите

| обновено на 27.10.19 в 09:08
3
Снимка: ОДМВР-Шумен

Над 400 служители от структурните звена на МВР, изпълняващи задачи на територията на област Шумен, ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност още преди началото на вота и до края на изборния ден на 27 октомври.  От тях над 300 са от Областната дирекция на МВР в Шумен, 28  са служителите на дирекция „Жандармерия” и 55 на РДПБЗН - Шумен.  Ще бъдат охранявани 312 секции. 302 са стационарни, подвижните са 10.

На територията на областта на разположение ще бъдат и 22 мобилни групи, които ще работят по постъпили сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, обобщи директорът на областната дирекция ст. комисар Ялчън Расим.

До 13:00 ч.на 24.09.2019 г. в сектор „Български документи за самоличност” в Шумен са издадени 15  удостоверения за гласуване на граждани, които са подали заявления за издаване на лична карта, а старата им е невалидна, изгубена или открадната, съобщи началникът на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- Шумен Йоланта Димитрова. В седмицата преди изборите е ускорено издаването на лични карти, като при невъзможност да бъдe издадена нова лична карта до края на работния 25 октомври ще бъда издавано удостоверение, с което гражданите могат да упражнят правото си на глас.

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията.

В ОДМВР - Шумен и районните управления в Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са сформирани оперативни щабове, които са в постоянна връзка с Общинската избирателна комисия, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво, които са ангажирани в изборния процес.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.

В изпълнение на задачите на МВР в периода на подготовката и провеждането на изборите за кметове и общински съветници са открити денонощни телефонни линии. На тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат единствено сигнали от граждани, съотносими към дейността на МВР - свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Измамници уж от енергото

Сигнали за опити за телефонни измами в Шумен и село Дибич по схемата с електроразпределителното дружество са приети вдежурната оперативна част на областната дирекция. Това съобщават от шуменската полиция. Непознати се представили за служители на електроразпределителното дружество. Потърсили хората на стационарни телефони и са им съобщили за..

публикувано на 18.09.24 в 09:51
Община Шумен

Консултации за СИК

Консултации за състава на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите избори за Народно събрание ще се проведат днес от 10.00 ч. в община Шумен. 127 ще са избирателни секции, а членовете на СИК са 1095 души.  335 от местата са за „ГЕРБ-СДС“, 192 – за „Продължаваме промяната-Демократична България“, 187 – за „Възраждане“, 127 – за „Движение..

публикувано на 18.09.24 в 08:21

Шумен без вода и днес

Шумен, Велики Преслав и Търговище отново ще са без вода днес. Причината е, че ще бъде довършена присъединителната връзка от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод. Едновременно с това ВиК – Шумен ще извърши и планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа града за намаляване на загубите на вода.  Водоемите към Шумен,..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

2.3 милиона за ВиК системи

Над 2,3 млн лева. ще получи безвъзмездна община Нови пазар за основен ремонт и реконструкция на част от водоснабдителните системи на населени места в общината. Това стана факт след подписването на договор с Държавен фонд „Земеделие” по Програма за развитие на селските райони.  Избрани са улици, където загубите на вода са най-големи, повредите..

публикувано на 17.09.24 в 16:12

Местят такситата от ДКЦ-1

Местостоянката на таксиметровите автомобили в района на ДКЦ-1 (новата поликлиника) в Шумен ще се премести срещу пресечката за улица "Беласица", за да се освободи входа пред бариерата за паркиране. Това реши днес на свое заседание Комисията по безопасност на движението към Община Шумен.  Освен това, за намаляване на автомобилите в района ще..

публикувано на 17.09.24 в 15:56

Деца изпитваха водачи на пътя

Познават ли водачите в Шумен Закона за движение по пътищата провериха днес ученици от СУ “Панайот Волов“ в града. Инициативата е част от мероприятията, свързани със Седмицата за превенция на детската пътна безопасност.  С помощта на пътните полицаи Йоана Йорданова и Николай Николов децата спираха водачи и им задаваха въпроси, свързани с пътното движение...

публикувано на 17.09.24 в 15:25
Община Никола Козлево

2.5 милиона за паркове и асфалт

С близо 1 млн. и 600 хил. лева в две населени места от община Никола Козлево ще бъдат изградени площади и паркове. Това каза за Радио Шумен кметът Исмаил Ибрям. Средствата за общинския център са 700 000 лв., а за село Пет могили – 900 000 лв. Средствата по спечелените проекти вече са отпуснати от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 17.09.24 в 14:54