Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрата снимка печели!

Снимка: Добромир Видев

Европейски железопътен фотографски конкурс организира, oбщността на европейските железници и инфраструктурни компании. Участие могат да вземат и любителите на железопътния транспорт в България. Целта на конкурса е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак и да разпространи позитивния имидж на железниците в Европа. От изпратените фотографии ще бъдат отличени 12 снимки, подчертававащи темата на фотографския конкурс „Към мобилността с ниски емисии: нека пътуваме из Европа с влак!”, които ще бъдат представени на Европейските железопътни награди UNIFE.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите фотографии на официалната интернет страница на CER на следния електронен адрес: http://www.cer.be/forms/railway-photography-contest. На този адрес участниците трябва да попълнят регистационна форма за конкурса, а за всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане. Крайният срок за изпращане на снимките е 30 ноември 2019 г.

Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница  на CER (http://www.cer.be/) с посочени имена на фотографите и техните държави, като отличените в съревнованието ще получат парични награди.

В последните две издания на конкурса сред отличените фотографии бяха избрани и български участници. Това е и едно от доказателствата, че при активно участие шансовете на родните представители да бъдат избрани сред най-добрите 12 се увеличават предвид уникалните кадри, които биха могли да предоставят.

Участниците в конкурса трябва да се съобразят със следните условия:

В състезанието се приемат до пет фотографии, които са направени само в страните-членки на Европейския съюз и Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция и Украйна; За участие в конкурса ще бъдат приемани снимки с висока резолюция (с ширина поне 1600 пиксела), като препоръчителен е хоризонтален формат; Допуснатите снимки не трябва да изобразяват конкретно разпознаваеми влакове и търговски компании; Необходимо изискване към участниците, е да притежават всички права върху представените фотографии, като гарантират, че те са техен оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право; При снимки, на които присъства разпознаваемо човешко лице, се изисква специалното писмено разрешение на заснетия. Получаването на разрешение е задължение на участника в конкурса, а разрешението се представя в случай, че снимката бъде наградена.

Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) е създадена през 1988 г. CER представлява интересите на своите членове пред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите на ЕС, както и пред други институции, формиращи европейската политика за железопътния транспорт. Основните цели на CER са защита на интересите на железопътните компании-членки и приоритетно развитие на жп транспорта в Европа, като един от най-сигурните и екологични видове транспорт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гореща телефонна линия

МВР разкрива денонощна телефонна линия за сигнали за изборни нарушения. Това стана ясно по време на национално съвещание в Главна дирекция "Национална полиция".  Събитието беше свързано с подготовката, осигуряването и провеждането на изборите. То бе открито от служебния премиер Димитър Главчев.  "Точно един месец преди изборния ден ще открием..

публикувано на 12.09.24 в 12:44

Солени глоби за енергиен сниф

До 3000 лева е глобата за продажба на забранения от вчера енергиен прах. Това обясни Игнат Арсенов, главен директор на Дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите пред БНТ.  По данни на регулатора продуктът не е категоризиран и е пуснат на българския пазар от август. Решението за пълна забрана за продажба на енергийния..

публикувано на 12.09.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Проверяват столове и бюфети

Проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година започва Българската агенция по безопасност на храните.  Инспекторите ще проверяват от 16 септември до 11 октомври всички столове, бюфети и обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна.  Ще..

публикувано на 12.09.24 в 09:20

42 милиона за фермери

Свиневъдите могат да кандидатстват до 20 септември за втори транш подпомагане за брой реализирани угоени прасета по схемата за държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“.  Утвърденият бюджет е от 42 млн. лв. Помощта за прасета за угояване е 150,12 лв. на животинска единица (или 45,09..

публикувано на 12.09.24 в 09:04

28 партии и 11 коалиции

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Предизборната кампания ще започне на 27 септември - месец преди седмите парламентарни избори за 4 години.  Малко преди крайния срок вчера в ЦИК бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите..

публикувано на 12.09.24 в 08:41
Обзор

Слънчев четвъртък

Днес ще е предимно слънчево, временни увеличения на облачността ще има над крайните североизточни части от района.  Вятърът ще е до умерен от запад, следобед по крайбрежието от юг-югоизток. Минималните температури са между 14° и 19°, максималните ще се повишат и ще са от 25° до 30°.  За Шумен минималната е около 17°, максимална ще е около 27°...

публикувано на 12.09.24 в 07:28

Планово без ток на 12 септември

Разград На 12.09.2024, от 8:30 до 17:00 ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Осенец и с. Балкански ТП „Краварник Гецово“, ТП „Сушилни “Гецово", ТП „ Работилница ТКЗС- Осенец“, ТП „ Сушилня ТКЗС- Осенец“. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 8:30 до 17:00, в районите на с. Езерче, гр. Цар Калоян Помпени..

публикувано на 12.09.24 в 07:17