Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за скаутите отново на съд

Административен съд - Шумен
Снимка: Радио Шумен

Нищожно ли е решението на Общинския съвет в Шумен, който през януари гласува Скаутски клуб „Мадарски конник“ да бъде финансиран с 30 000 лв.? На този въпрос ще отговори Административният съд в Шумен. Делото е по сигнал на общинския кмет Любомир Христов, който не е съгласен с решението на общинските съветници.

Докладната записка, предлагаща общинско финансиране на част от дейностите на клуба през 2020 г., бе изготвена от общинския съветник Добромир Драев. Той е бивш ръководител на шуменските скаути, оглавявал е и националната организация. Докладната му засяга бюджета на Община Шумен, но през януари тя бе разгледана като „самостоятелно решение“. „На практика Общинският съвет е решил, че може да приема публични разходи просто ей така“, обяви пред Административния съд в Шумен адвокат Валентина Велева. Тя защитава позицията на кмета Любомир Христов.

„Това не е решение, което е част от бюджета на Община Шумен. Всички разходи, които прави Общината, могат да бъдат само част от общинския бюджет. През една точка е приет и бюджетът на Община Шумен. Ако общинските съветници бяха решили да направят такъв разход, то по съответната процедура трябваше да го въведат в бюджета. Там има специално перо за младежки дейности, но те се финансират по определен ред. Няма как. Всички знаете, че разходи, които не са част от бюджета, не могат да бъдат правени“, добави адвокат Велева.

„Решението на Общинския съвет е изрядно и е направено от орган, който има право да променя бюджета на Община Шумен. Не са допуснати нарушения, а решението е взето с мнозинство“, настоя адвокат Сашка Борисова, защитаваща интереса на Общинския съвет в Шумен.

"Финансирането на скаутския клуб трябва да бъде изпълнено, защото решението, взето от общинските съветници в началото на годината, е влязло в сила“, обяви пред съда адвокат Йоана Станчева, защитаваща клуб „Мадарски конник“.

Юристът Валентина Велева не се съгласи с аргументите на колегите си. „Те през цялото време се позоваваха на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който регламентира компетенциите на Общинския съвет да приема и изменя бюджета. Точно това е тезата на кмета на Община Шумен. Да, разбира се, че вие изменяте и променяте бюджета, но този разход не е в бюджета, господа общински съветници. Става въпрос за липса на компетенции“, обясни адвокат Велева.

„Делото е абсурдно“, каза пред сградата на Административния съд в Шумен общинският съветник Венцислав Венков. „Кметът съди своя Общински съвет за решение, което е част от общата война, която води кметът Любомир Христов срещу Добромир Драев. Лошото е, че това се случва на гърба на децата. Сигурно има неясноти или непълноти в отчетите на скаутите, но с добро желание двете страни биха стигнали до общо решение. Вместо да спорим за 18, 20 или 30 000 лв., смятам че може да се финансира този национален скаутски клуб, в който има и чуждестранни участници. Тези хора влизат в града, харчат пари тук, това е част от нашата стратегия за туризма. Вместо това, ние се съдим“, обясни Венков.

„Не разбирам нито от политика, нито от съдебни дела. Ние сме тук да защитим децата. В клуба членуват 70 деца. Издържаме се единствено от минималния членски внос, който плащат родителите. Смятам, че всяка Община трябва да се грижи за своите граждани и най-вече за децата“, каза Женя Младенова, председател на Скаутски клуб „Мадарски конник“.

Шуменските скаути са без общинско финансиране вече втора година. През 2019 г. Общинският съвет гласува 14 000 лв. за дейности на организацията, които не бяха преведени заради липса на отчетност, свързваща всяка фактура с конкретна дейност. Ще отидат ли по сметките на Скаутски клуб „Мадарски конник“ гласуваните през януари 30 000 лв. от Общинския съвет в Шумен, това ще реши съдия Росица Цветкова в законоустановения срок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на ходенето

Шумен е един от градовете, които днес се включиха в Световния ден на ходенето.  Събитието се организира по инициатива на Министерството на младежта и спорта и Българската федерация спорт за всички. Чуйте репортажа на Людмила Борисова.

публикувано на 05.10.24 в 13:53

Хорове от страната и чужбина в Нови пазар

Вторият Международен хоров фестивал „Земя на славни предци" започва днес в Нови пазар. Тази година в него участват 14 хорови формации от различни краища на България и Румъния. В тазгодишното издание на фестивала са предвидени четири концерта – в правослания храм „Св. Параскева" в Нови пазар, в зрителната зала на НЧ „Христо Ботев-1872", в НИАР..

публикувано на 05.10.24 в 09:32

Подкрепете "Капачки за бъдеще"

Шумен днес е част от есенната кампания „Капачки за бъдеще“.  Събирането на капачки ще е в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки.  Благодарение на тези, които събират и предават капачки, беше закупен нов транспортен кувьоз за..

публикувано на 05.10.24 в 08:24

"Капачки за бъдеще" в Шумен

Община Шумен благодари на гражданите, институциите и фирмите, които работят съвместно в кампанията „Капачки за бъдеще“. Тази събота, 5 октомври, предстои следващото събиране на капачки в часовете от 10:00 ч. до 14:00 ч. на адрес ул. „Васил Левски“ №6. През последната седмица общината предаде събраните до този момент от служителите ѝ над 1,7 тона..

публикувано на 04.10.24 в 16:12
Снимката е илюстративна

Разширяват синята зона в Шумен

Обмисля се разширяването на зоната за временно платено паркиране в Шумен. Това каза в ефира на Радио Шумен Николай Колев – директор на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“. „Зоните за паркиране са все по-натоварени, особено районите около площад "Кристал" и общината и са нужни повече паркоместа", каза той. "За да се стигне до..

публикувано на 04.10.24 в 15:22

Приз за проф. Ана Димова

Проф. Ана Димова получи годишната награда на Съюза на преводачите в България. Тя й е присъдена за цялостната й дейност и за изключителния й принос като германист.  Проф. Димова е основател и дългогодишен ръководител на катедрата по немска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В момента основната част на катедрата..

публикувано на 04.10.24 в 14:40

Полицията предупреждава

Опазване на имуществото и предпазване от различни видове измами са били темите, обсъждани с жителите на новопазарското село Върбяне. Това е станало на среща с началника на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов.  По време на изнесения прием жителите на Върбяне споделиха, че нямат нерешени проблеми, свързани с работата на..

публикувано на 04.10.24 в 12:54