Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Остани жив!“ на 10 езика

4
Снимка: Областна администрация - Русе

Флаери на 10 езика апелират към чуждестранните шофьори за безопасно движение по пътищата на България. Точно 1152 флаера с призив към водачите на моторни превозни средства да пазят своя живот, както и този на останалите в движението бяха разпространени през последните два дни сред влизащи в страната през ГКПП „Дунав мост“ при Русе.

Инициативата е на Областната администрация в крайдунавския град, а нейното изпълнение стана възможно с помощта на Регионалната дирекция „Гранична полиция“. Събитието е планирано като част от дните за пътна безопасност и Европейска седмица на мобилността, която се проведе в цяла Европа в периода от 16 до 22 септември. Посланието, изписано на флаерите, е „Остани жив! Пази живота!“ и освен на български език, то беше преведено на още девет езика, а именно английски, френски, немски, испански, румънски, турски, украински, руски и китайски.

Целта е по този начин да се привлече вниманието на колкото може повече хора и така да се сведе до минимум броя на пътно-транспортните произшествия и съответно този на загиналите и пострадалите в катастрофи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат мост над езерото

Започна изграждането на нов дървен пешеходен мост на езерото в Лесопарк „Липник“, съобщиха от общинския пресцентър.  Съоръжението ще представлява дървена конструкция с дължина от 28 метра и тегло 20 тона, разделена на три основни елемента. То е изработено в Австрия и ще бъде сглобено на асфалтова площадка в парка. Предната част на моста ще бъде..

публикувано на 16.10.24 в 13:43

Графити фестивал в Русе

Утвърдени световни и български визуални артисти заедно с 30 млади участници от четири русенски училища се включват в започналия в Русе Графити фестивал на тема „Пристанище на 60 корабни статуи“. Събитието ще продължи до 19 октомври.  Дотогава всеки ден от 13:00 до 17:00 ч. ще се провеждат работилници в зала „АртСтарт“ на Националното училище по..

публикувано на 16.10.24 в 09:22

Нов директор на ОДМВР - Русе

Старши комисар Николай Кожухаров е временно назначен за директор на Областната дирекция на МВР в Русе със заповед на министъра на вътрешните работи Атанас Илков.  Старши комисар Кожухаров беше официално представен пред състава на областната дирекция от заместник-министъра на вътрешните работи Тони Тодоров.  Досегашният директор старши комисар Пламен..

публикувано на 16.10.24 в 09:10

Катастрофа отне живот

Един човек е загинал след тежък пътен инцидент на главния път Русе – Плевен, в района на местността "Шумата", в близост до разклона за град Славяново. Това съобщава БНТ. Инцидентът е станал малко след 8:00 часа тази сутрин, съобщават от Областната дирекция на МВР в Плевен. По първоначална информация са се блъснали два автомобила. На място е..

публикувано на 15.10.24 в 11:30

Вирусите настъпват

Ръст на вирусните заболявания през последните две седмици отчитат лекарите в Русе. Едновременно с това се повишава и интересът към ваксинацията.  Двойно са се увеличили регистрираните случаи на респираторни заболявания и на Covid-19 през последната седмица, съобщават общопрактикуващи лекари в Русе. Голяма част от боледуващите остават..

публикувано на 15.10.24 в 09:28

Откриха древно съоръжение

Древно съоръжение жертвеници (шарапташ) в района на село Красен разкри екип от Русенския университет заедно с членове и приятели на Спортното туристическо и природозащитно дружество „Академик“. Проучвателната дейност и разчистването продължиха една седмица.  Така бе разкрит и разчистен обект, изоставен от десетилетия. Откритието се случи по време на..

публикувано на 15.10.24 в 09:13

Тротинетките под контрол

Мащабна акция за контрол върху използването на електрически тротинетки в пешеходните зони на града се провежда в Русе. Инициативата, която продължава вече месец, се прави заедно с общинската полиция, Инспектората за опазване на обществения ред и сигурност и МВР - Русе.  Специално внимание се обръща на няколко ключови зони в града: площад "Свобода",..

публикувано на 14.10.24 в 09:00