Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на тировете през Силистра

След няколкогодишно прекъсване, фериботен терминал Силистра възстановява своята дейност по линията от Силистра до румънския град Кълъраш. Това ще се случи от понеделник, 15-и март г., съобщиха от Пристанищна инфраструктура.

Очаква се това да реши проблемът на силистренци с преминаването на тежкотоварните камиони през населеното място.

Вече са поставени 38 знака, които ще пренасочват тировете от сухопътния граничен път, намиращ се в града, към изградения преди повече от десет години фериботен терминал. Работното му време е 8.00 до 20 ч.

Сагата на силистренци с километричните опашки от ТИР-ове по улиците в града, чакащи да преминат граничния пункт с Румъния, започна през пролетта на 2016 г. и през последните пет години бяха проведени няколко протеста, като последният бе през ноември миналата година.

Преминаването на камионите през три важни и населени улици подлагаха на звуков терор живущите в тези райони. Трафикът им през населеното място създаваше и реална опасност за живота и здравето на хората. Проблем бе и замърсяването на околната среда.

Преди четири месеца смесена българо-румънска експертна комисия даде зелена светлина за възобновяване дейността на фериботния терминал, след като румънски превозвач изяви желание да я обслужва.

На самото ГКПП вече се раздават листовки, които уведомяват водачите на преминаващите тежкотоварни автомобили за новия маршрут.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С почит към миналото

С тържествена церемония на паметника на цар Борис III днес бяха отбелязани 84 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството. Организатори на събитието бяха община Силистра и Езикова гимназия „Пейо Яворов“. На почетен караул пред паметника бяха ученици от гимназията. С признателност към великото дело на нашите предци, венци и цветя поднесоха..

публикувано на 01.10.24 в 15:18

Тържество в Силистра

Тържествена церемония по повод 84 години от възвръщане на Южна Добруджа към България ще честват днес от 10:30 часа в Силистра. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на цар Борис III Обединител в Дунавския парк. Празнична програма ще изнесат ученици от Езиковата гимназия „Пейо Яворов“.  С Крайовския договор, подписан на 7 септември 1940..

публикувано на 01.10.24 в 08:40

Отчитат бюджета в Ситово

Приемане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на община Ситово за 2023 г. и средствата от Европейския съюз е единствената точка от дневния ред на Общинския съвет днес.  Бюджетът за миналата година е бил малко на 11,5 милиона лева. От тях за делегирани държавни дейности са изразходени около 8,1 милиона лева, а за местни дейности близо 3,4..

публикувано на 30.09.24 в 11:34

Деца с послания на пътя

Деца от Детска градина „Радост“ и полицейски служители от РУ-Силистра проведоха съвместна акция по безопасност на движението.Това съобщават от силистренската полиция. С помощта на учителките си децата са изработили флайери във формата на есенни листа с послания за пътна безопасност. С призив да ги пазят на пътя те ги раздадоха на водачите и пътниците от..

публикувано на 27.09.24 в 13:39

Награди за първенци

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Аз обичам Тутракан", организиран от община Тутракан и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Награди получиха всички 17 участници. Най-малкият е 4-годишният възпитаник на ДГ „Полет” - Гален Тодоров, който участва в категория „Мама, татко и аз” с фотографията „Бойна..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Отново дрогиран зад волана

24-годишен е задържан, след като е установен да шофира под въздействие на дрога. Това съобщават от силистренската полиция. В малките часове на 26 септември по ул. „Шуменско шосе“ в Дулово той управлявал лек автомобил „Сеат“ и бил спрян за полицейска проверка. С техническо средство било установено, че е седнал зад волана след употреба на..

публикувано на 26.09.24 в 14:09

Кола се обърна край пътя

48-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, съобщават от силистренската полиция. Пътният инцидент е станал на 23 септември около 08:45 часа по околовръстния път край Силистра.  Жената пътувала в лек автомобил „Опел“, шофиран от 26-годишен, който изгубил управлението и колата се преобърнала край пътя.  Пътничката получила..

публикувано на 24.09.24 в 10:39