Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да сложим втора доза "Астра Зенека"?

Снимка: БГНЕС

След заседанието на Националния ваксинационен щаб министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обявиха пет решения за ваксинация с "Астра Зенека".

1. Ваксината на "Астра Зенека" няма да се прилага при жени под 65-годишна възраст с повишен риск от тромбози и анамнеза за тромоцитопения.

2. Всички хора, получили първа доза от ваксината на "Астра Зенека", които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Хората, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер" - не по-рано от 84 дни от първата доза на "Астра Зенека". Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

4. При пациенти, заболели от коронавирус след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАНС за взривените пейджъри

Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ пратки с пейджъри, които са взривени на територията на Ливан и Сирия, от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) съобщават, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните..

публикувано на 19.09.24 в 10:50

Определят съставите на СИК

Консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии в изборите за народни представители на 27 октомври ще се състоят днес в Русе и Търговище.  Поканите за участие в консултациите са изпратени до представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание. Но в тях могат да участват и други партии и..

публикувано на 19.09.24 в 08:13

Отчитат бюджетите за 2023 г.

Публични обсъждания на отчетите за изпълнение на бюджетите за 2023 г. на община Русе и на община Дулово ще се проведат днес. Покани за участие в публичните дискусии са отправени към жителите на двете общини, към неправителствени организации, представители на бизнеса и цялата общественост. Материалите са публикувани в сайтовете на община..

публикувано на 19.09.24 в 08:10

Планово без ток в четвъртък

Неотложни ремонти и профилактика ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България и днес, на 19 септември, съобщават от електроразпределителното дружество. В  Разград ска област  от 9:00 до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Савин. В Русе нска област от 08:00 до 17:00 ч. ще бъде..

публикувано на 19.09.24 в 06:32

Облачен четвъртък

Измерените температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизтока са: 12 градуса в Търговище, 13 – в Разград и Шумен, 14 – в Русе, 15 градуса в Силистра. В Шумен атмосферното налягане е 992 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае; относителната влажност на въздуха е 83%. Днес облачността отново ще е променлива,..

публикувано на 19.09.24 в 06:29

Водата идва

Планираните дейности по присъединяването към новоизградения довеждащ водопровод от яз. Тича са приключили по график. Водата от язовира е пусната. Ниската зона на Шумен вече има вода, а по-късно през деня тя ще дойде и в останалата част на града. Това съобщиха от ВиК-Шумен. Припомням, че по думите на главния инженер на ВиК-Шумен Антон Стефанов,..

публикувано на 19.09.24 в 06:10

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Отбелязва се в цялата страна. Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота"...

публикувано на 18.09.24 в 08:38