Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Лозанов: БНР е по-критичната медия

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията. Радиото и телевизията са двете най-стари и утвърдени електронни медии по света. Проблеми обаче, свързани с финансирането им, не липсват и у нас.

Днес генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио. Бюджетът на БНР за 2021 г. вече е намален с близо 1 милион лева с последното постановление на правителството в оставка, за което Радиото е уведомено на 5 май.

Андон Балтаков обяснява, че така се налага да бъдат намалени оперативните разходи на БНР и е поставено под заплаха нормалното изпълнение на  обществената мисия на Радиото. Компенсирането на намалените финанси може да доведе до закриване на работни места или до невъзможност БНР да обслужва растящите разноски за наземно радиоразпръскване, уреждане на авторски и сродни права, написа до депутатите генералният директор Андон Балтаков.

За отношението на властта към медиите, за ролята на Съвета за електронни медии по отношение на парирането или прокарването на политическите влияния, медийният експерт Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ, даде интервю за Радио Шумен. Той коментира, че БНР е по-критична от БНТ медия и властта, която и да е тя, често не харесва това.

Още чуйте от Георги Лозанов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметове пред изпитание

Нужно е правителство, което да работи. Дори най-обикновените човешки неща се решават, когато всичко е подредено „нагоре“. Това заяви пред Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на Смядово четвърти мандат и не скри, че този, макар и при толкова натрупан опит, може да се окаже най-труден. Много от нейните колеги в страната са изправени пред същите..

публикувано на 05.07.24 в 14:47
Милен Минев

Районен инспектор в действие

Познавате ли районния си инспектор? Виждали ли сте го? Търсили ли сте го за помощ? Все въпроси, на които мнозина не могат да отговорят положително. Това е хубаво, защото не сте имали премеждие в живота, в което да се наложи намесата на полицията.  Но днес полицаите празнуват и затова ще ви разкажем за полицая, който бди над един от..

публикувано на 05.07.24 в 08:30

Отличен за Денис

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити и с пълно отличие всяка година като възпитаник на Професионалната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград, Денис Халил завърши училищните си години.  Матурата по български език и литература е взел с 97 точки, а по английски език с 96.50 точки. Печелил е и многобройни награди от конкурси,..

публикувано на 04.07.24 в 15:24
Иво Инджов

Пак ни изпращат на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше длъжен да предложи правителството и то можеше да бъде избрано с висока степен на вероятност, но разделението в гласовете на ДПС унищожи този шанс, каза медийният изследовател и политически наблюдател Иво Инджов.  Другата причина предложеното правителство да не получи подкрепа е липсата на програма, липсата на..

публикувано на 04.07.24 в 14:30

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39

Съдебната власт в числа

Първото интерактивно табло с данни за работата на съдебната власт създава Институтът по пазарна икономика. Целта е да се разпространи информация за дейността на съда и прокуратурата до възможно най-широк кръг от хора. Таблото е наречено “Съдебната власт в числа”. То обобщава и представя данни за основни аспекти от работата на съдебната власт в..

публикувано на 02.07.24 в 13:23

Лъжата умира, когато я хванеш

Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.  Хибридните атаки, на които са..

публикувано на 02.07.24 в 13:19